Discuțiile dintre Rusia și Occident, la final. Moscova consideră că negocierile nu mai pot continua din cauza opiniilor diferite

În contextul conferinței Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Viena cu reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei, adjunctul ministrului de Externe, Sergei Ryabkov, a transmis că guvernul de la Moscova nu vede motivul organizării în zilele următoare a unei noi runde de negocieri cu Occidentul, cu privire la ameliorarea tensiunilor cu Ucraina, anunță Biziday, citând The Washington Post.

Există, într-o anumită măsură, o diferență de abordare. Ne aflăm într-o fundătură și nu văd motive pentru care ar trebui să mă așez din nou la masa negocierilor în următoarele zile, să ne adunăm din nou și să purtăm aceleași discuții”, a declarat diplomatul rus. Acesta a mai precizat, de asemenea, că președintele Vladimir Putin va decide următoare mutare a Rusiei după un răspuns, în scris, din partea Occidentului cu privire la cererile Moscovei.

În acest sens, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că partenerii Alianței Nord-atlantice au respins principalele cereri ale guvernului de la Moscova: stoparea extinderii NATO și retragerea trupelor din statele membre din flancul estic al alianței.

Într-un discurs adresat reprezentanților celor 57 de țări membre Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, ministrul de Externe al Poloniei (care deține președinția rotativă a OSCE) a declarat că “riscul unui război în regiunea OSCE pare să fie acum mai mare decât în orice moment din ultimii 30 de ani”.

Secretarul general al Organizației, Helga Schmid, a afirmat și ea în deschiderea conferinței că situația în regiune rămâne “periculoasă” și a insistat asupra urgenței dezamorsarii tensiunilor. Reuniunea OSCE s-a încheiat după patru ore de discuții, fără niciun semn clar că participanții au reușit să ajungă la un punct comun.

Reamintim, în SUA, Senatul a pregătit un proiect de lege pentru sancționarea Rusiei, în cazul în care invadează Ucraina. Este vizat și președintele Putin, dar prevede și excluderea țării sale din sistemul internațional de plăți, sau blocarea gazoductului Nord Stream 2. În acest context, astăzi, Moscova a avertizat că va rupe relațiile diplomatice cu SUA dacă vor impune sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin.

Sursă foto: gettyimages.com

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Site-uri guvernamentale din Ucraina au fost ținta unui atac informatic în această dimineață

Fri Jan 14 , 2022
Site-urile de internet ale ministerelor de Externe, Agriculturii și Educației din Ucraina au fost blocate, în această dimineață (14.01.2022), pe unele apărând mesaje de amenințare în rusă, poloneză și ucraineană, anunță Bloomberg. “Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost publicate. Tot ce aveți pe computere va fi șters și nu […]