Director adjunct CIA: al-Qaeda se regrupează în Afganistan

Al-Qaeda ar putea să se regrupeze în Afganistanul controlat de talibani, potrivit directorului adjunct al CIA, David Cohen. Prezența al-Qaeda în Afganistan a fost motivul principal al invaziei țării de către Statele Unite în 2001. În anii următori, grupul militant, care se afla în spatele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, a suferit pierderi mari și și-a văzut membrii dispersându-se prin diverse regiuni din proximitate, iar alții au fost capturați sau uciși.

Acum, însă, cu talibanii din nou la putere în Afganistan, există temeri că Al-Qaeda ar putea reveni în țara devastată de război. Sub conducerea lui Osama bin Laden, al-Qaeda a lucrat îndeaproape cu eșaloanele superioare ale talibanilor în anii 1990 și începutul anilor 2000. Contactele dintre cele două grupuri continuă să existe și ar putea să se aprofundeze după retragerea Statelor Unite și a aliaților occidentali din Afganistan.

Marți (14.09.2021), David Cohen, director adjunct al CIA, a declarat că agențiile de informații americane monitorizează îndeaproape situația. Acesta a luat cuvântul la Summitul pentru Intelligence și Securitate Națională de la Washington și a recunoscut că închiderea ambasadei SUA la Kabul, precum și închiderea unei rețele de stații CIA în Afganistan, au diminuat capacitatea agențiilor de informații americane pentru a evalua condițiile din teren. El a adăugat, totuși, că rapoartele actuale de intelligence indică „o posibilă manveră de întoarcere a al-Qaeda în Afganistan”.

Cohen a adăugat că o mare parte din informațiile care au fost colectate în ultimele săptămâni provin din țări care se învecinează cu Afganistan. Comunitatea americană de informații estimează că ar putea dura între un an și doi ani pentru al-Qaeda să-și adune capabilitățile de atac de odinioară, astfel încât să amenințe direct interesele americane.

Sursă foto: cnn.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Xi Jinping: forţelor externe nu trebuie să li se permită niciodată să intervină în treburile interne ale altor state

Sat Sep 18 , 2021
Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat vineri (17.09.2021) că forţelor externe nu trebuie să li se permită niciodată să intervină în treburile interne ale altor state, sub niciun pretext, relatează Reuters şi Xinhua, citate de Agerpres. Ţările trebuie încurajate ferm să-şi exploreze propriile căi de dezvoltare şi modele de guvernare, […]