Diplomat rus expulzat din Norvegia pentru spionaj

1

Prezentam acum două zile cazul unui cetățean norvegian arestat la Oslo pentru presupuse acțiuni de spionaj în favoarea Federației Ruse. Joi (20.08.2020), presa din Norvegia a precizat că guvernul de la Oslo a cerut miercuri expulzarea unui diplomat rus, tot sub acuzația de spionaj – același caz în care este implicat și cetățeanul norvegian.

Autoritățile de la Oslo au arestat sâmbătă (15.08.2020) un cetățean norvegian, după ce acesta s-ar fi întâlnit cu un ofițer de informații din Federația Rusă. Arestarea bărbatului a fost anunțată luni (17.08.2020) de Serviciul de Securitate al Poliției (PST), agenția de contrainformații norvegiană, dar numele acestuia nu a fost făcut public.

Între timp, mass-media norvegiană a făcut public numele acestuia, Harsharn Singh Tathgar, cetățean norvegian naturalizat, în vârstă de 50, originar din India. Se pare că Tathgar a obținut titlu de doctor la Universitatea de Științe și Tehnologie din Trondheim, după cercetări asupra proprietăților nichelului șu magneziului.

Potrivit PST, Tathgar a recunoscut schimbul de informații cu diplomatul rus. Conform judecătorului, cetățeanul norvegian ar fi primit bani pentru serviciile sale care nu au fost „nesemnificative”. Se crede că Tathgar s-a întâlnit cu omul său de legătură, diplomatul rus, de mai multe ori în ultimul an.

Diplomatul rus nu a fost arestat împreună cu Tathgar, deoarece benficiază de imunitate diplomatică. Acesta, pe numele său Aleksandr Stekolshchikov, a fost declarat persona non grata, potrivit MAE norvegian, fiindu-i solicitat să părăsească țara în termen de o săptămână. Diplomatul rus ocupa funcția de adjunct al atașatului comercial la Ambasada Federației Ruse de la Oslo.

Între timp, Ambasada Federației Ruse a depus o plângere către autoritățile norvegiene, susținând că Stekolshchikov avea la el un ghiozdan în momentul în care a fost confruntat de PST și, în ciuda imunității diplomatice, a fost percheziționat de forțele de securitate. Moscova acuză acum MAE norvegian de încălcarea statutului diplomatic al personalului său de la ambasadă, dar instituțiile norvegiene au negat aceste acuzații.

Sursă foto: thebarentsobserver.com

Redactia

One thought on “Diplomat rus expulzat din Norvegia pentru spionaj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Forțele aeriene ruse au interceptat o aeronavă franceză și una britanică deasupra Mării Negre

Fri Aug 21 , 2020
Un avion Sukhoi Su-30SM a fost dislocat pentru a intercepta și preveni încălcarea frontierei de stat ruse de către două aeronave de spionaj, unul aparținând forțelor navale franceze, iar altul forțelor aeriene britanice, a informat joi (20.08.2020) Centrul Național de Control al Apărării (CNCA) din Federația Rusă. Sistemele de control […]