De la Tokyo la New York, mii de oameni protestează împotriva invaziei Ucrainei

Protestatarii s-au adunat joi în piețele publice și în fața ambasadelor Rusiei din mai multe orașe, de la Tokyo la Tel Aviv și New York pentru a denunța invazia Ucrainei – în timp ce peste o mie de persoane care au încercat să facă același lucru în Rusia au fost arestate, anunță Reuters.

People gather to protest against Russia's military operation in Ukraine, in Krakow, Poland February 24, 2022. Jakub Wlodek/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND.

Primul protest mediatizat a avut loc joi în fața ambasadei Rusiei la Washington, la doar trei ore după ce președintele Vladimir Putin a declarat că a lansat operațiunea militară.

Știrile locale au prezentat zeci de protestatari din capitala SUA fluturând steaguri ucrainene și scandând „Opriți agresiunea rusă!”

La Londra, sute de manifestanți, mulți dintre ei ucraineni, s-au adunat în fața Downing Street, resedința premierului, îndemnând Marea Britanie să acționeze mai mult în conflictul ruso-ucrainean.

„Avem nevoie de ajutor, avem nevoie de cineva care să ne sprijine”, a spus un protestatar. „Ucraina este prea mică și presiunea este prea mare”.

La Paris, un demonstrant a declarat pentru Reuters: „Simt că ne aflăm într-un moment foarte periculos pentru întreaga lume”.

La Madrid, actorul spaniol premiat cu Oscar Javier Bardem, nominalizat la un alt Premiu al Academiei în acest an, s-a alăturat celor aproximativ o sută de protestatari din fața ambasadei Rusiei.

„Este o invazie… Încalcă dreptul fundamental al Ucrainei la suveranitatea teritorială, dreptul internațional și multe alte lucruri”, a spus Bardem.

În capitala Elveției, Berna, s-au adunat sute de oameni, fluturând steaguri ucrainene și scandând „Pace pentru Ucraina!”.

Alte demonstrații au avut loc la Atena, Geneva, Beirut, Tel Aviv, Dublin și Praga.

A person holds a sign in front of Brandenburg Gate lit up in the colours of Ukrainian flag during an anti-war protest, after Russia launched a massive military operation against Ukraine, in Berlin, Germany February 24, 2022. REUTERS/Christian Mang

În Rusia, protestatarii au sfidat un avertisment oficial care amenința în mod explicit cu urmărirea penală și chiar cu închisoarea pentru cei care chemau sau iau parte la proteste.

În ciuda acestui avertisment, sute de oameni s-au adunat în orașe precum Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg, scandând sloganuri precum „Nu războiului!”.

Aproximativ șase sute de protestatari au fost arestați doar la Moscova, a informat agenția de presă Tass.

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Agenția Nucleară a Ucrainei raportează niveluri crescute de radiații de la Cernobîl

Fri Feb 25 , 2022
Senzorii de radioactivitate din zonă, încă funcționali, confirmă o creștere de aproximativ 20 de ori a nivelului de radiații, dar valorile nu sunt îngrijorătoare. Nivelul de radioactivitate a crescut de la 3.000 nSv/h, înainte de începerea luptelor, la 65.000 nSv/h, aseară. Acest lucru înseamnă că sănătatea unei persoane nu este […]