Croația va rechema toate trupele din NATO în cazul conflictului Rusia-Ucraina

Croaţia îşi va retrage toate trupele din NATO dacă Rusia va invada Ucraina, a anunţat marţi preşedintele croat Zoran Milanovic, citat de TASS. El dă asigurări că ţara sa nu va fi în niciun fel implicată în criză dacă aceasta escaladează. Totodată, Milanovic spune că Ucraina nu ar trebui să intre în NATO.

În calitate de comandant-şef, am urmărit îndeaproape declaraţiile care indică faptul că NATO – nu o ţară, nu Statele Unite – îşi consolidează prezenţa şi trimite unele nave de recunoaştere. Noi nu avem nicio legătură cu acest lucru şi nu vom avea nicio legătură cu acest lucru. Pot să garantez pentru asta”, a declarat Milanovic.

Preşedintele croat a afirmat clar că în cazul în care Rusia atacă Ucraina, Croaţia îşi va retrage trupele „până la ultimul soldat” din NATO. „Croaţia nu va trimite niciun soldat în cazul unei escaladări a situaţiei de la graniţele Ucrainei. Dimpotrivă, îşi va retrage toate trupele, până la ultimul soldat croat”, a declarat Milanovic, citat de TASS.

În acelaşi timp, Milanovic a subliniat că această intenţie nu are nicio legătură cu Ucraina sau Rusia. În opinia sa, „criza actuală nu are nimic de-a face cu Ucraina sau Rusia, ci este legată de dinamica politicii interne din SUA duse de preşedintele Joe Biden şi administraţia sa, iar chestiunile de securitate internaţională reflectă inconsecvenţele şi comportamentul periculos” ale administraţiei de la Washington.

Potrivit preşedintelui Milanovic, a cărui ţară a aderat la NATO la 1 aprilie 2009, Ucraina „nu trebuie să aparţină NATO aşa cum, de exemplu, neutrele Finlanda, Austria şi Suedia nu sunt nici ele membre ale acestei alianţe”.

Sursă foto: Croatia Week

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ambasada SUA la Kiev: Vom oferi și mai multe arme, în cazul unei invazii ruse

Wed Jan 26 , 2022
Însărcinatul cu afaceri al SUA la Kiev, Kristina Kvien, a declarat că Statele Unite intenţionează să ofere Ucrainei şi mai multă asistenţă în domeniul apărării, transmite Rador, care citează agenția ucraineană RBC.  Casa Albă va face un astfel de pas dacă Rusia începe să invadeze Ucraina – potrivit unei declaraţii […]