COVID-19 – Bahrain acuză Teheranul de „agresiune biologică”

Un oficial al executivului din Bahrain a acuzat joi (13.03.2020) guvernul de la Teheran de „agresiune biologică” pentru răspândirea coronavirusului în alte câteva țări din Golf. Afirmația a fost rapid respinsă de iranieni. Acuzația vine pe fondul unei practici obișnuite a autorităților iraniene de a nu ștampila pașapoartele vizitatorilor din anumite state cu populație majoritar sunnită.

Practica iranienilor are ca scop protejarea vizitatorilor de discriminare la întoarcerea în țările de origine majoritar sunnite. Câteva state din Golf cu populație majoritar sunnită, printre care Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit și Bahrain au descurajat puternic călătoriile cetățenilor șiiți în Iran. Șiiții sunt priviți des cu suspiciune ca având un comportament neloial față de propriile guverne. Cu toate acestea, mulți dintre ei continuă să călătorească în mod regulat în Iran pentru a vizita locuri de pelerinaj șiite.

Mii de pelerini șiiți din națiuni preponderent sunnite au fost repatriați în țările de origine în urma izbucnirii epidemiei de coronavirus. La începutul acestei săptămâni, Bahrain a anunțat că cel puțin 77 dintre cetățenii săi, care au fost recent repatriați din Iran cu avioane puse la dispoziție de guvernul de la Teheran, au manifestat semne de boală. Mulți s-au întors din Iran pe cont propriu și ezită să anunțe autoritățile locale că au călătorit în Iran, de teama de a fi discriminați sau chiar arestați.

Joi, ministrul de interne din Bahrain, generalul Rashid bin Abdullah al-Khalifa, a condamnat Iranul, printr-o postare pe Twitter pentru „comportamentul care a permis bolii să călătorească prin state străine, punând în pericol siguranța și sănătatea noastră și a celorlalți”. Generalul al-Khalifa a adăugat că acest comportament al Teheranului constituie „o formă de agresiune biologică care este incriminată de dreptul internațional”.

Ministrul de externe din Iran a răspuns la aceste acuzații, respingând afirmația potrivit căreia prcatica de a nu ștampila pașapoartele este legată de intenția Teheranului de a răspândi coronavirusul în regiunea din Golf.

Acuzația din Bahrain vine la mai puțin de o săptămână după ce Arabia Saudită și-a condamnat public cetățenii care au călătorit în Iran și au transmis că orice călătorie în Iran va fi considerată un act criminal.

Sursă articol: intelnews.org

Sursă foto: globalresearch.ca

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Companie canadiană finanțată de guvernul american spune că a dezvoltat vaccinul pentru COVID-19

Fri Mar 13 , 2020
O companie canadiană spune că a produs un vaccin COVID-19 la doar 20 de zile după ce a primit secvența genetică a coronavirusului, folosind o tehnologie unică pe care speră să o prezinte în curând pentru aprobarea Administrației Alimentelor și Medicamentului din SUA (FDA). CEO-ul companiei canadiene, Bruce Clark, a […]