Consolidarea cooperării româno-bulgare în domeniul poliției aeriene în regiunea Mării Negre

MApN informează că secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru a avut o întrevedere, joi, 18 martie, la Ruse, cu ministrul adjunct al apărării din Republica Bulgaria, Atanas Zaprianov, ocazie cu care a fost semnat Protocolul de Amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind operaţiile transfrontaliere de poliţie aeriană, semnat la Bucureşti, la 12.10.2011.

Documentul va asigura cadrul desfăşurării transfrontaliere a operaţiilor aeriene specifice sub egida misiunii NATO de poliţie aeriană întărită de către alte state membre NATO, în mod integrat, în spaţiul aerian al României şi Bulgariei. Aplicarea acestui Protocol va reprezenta nu doar un câştig din punct de vedere operaţional, dar şi un semnal de coerenţă regională, coeziune şi solidaritate aliată în promovarea apărării aeriene comune, explică MApN.

Misiunea de poliţie aeriană întărită reprezintă unul dintre principalele eforturi aliate în asigurarea posturii colective de descurajare şi apărare şi un element semnificativ al eforturilor şi posturii NATO în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre.

În marja evenimentului, cei doi oficiali au avut o rundă de consultări subsumate dialogului bilateral politico-militar, în abordarea reperelor semnificative ale agendelor de securitate NATO şi UE. Pe acest fond, discuţiile s-au concentrat pe cooperarea bilaterală şi regională, abordarea situaţiei de securitate în zona Mării Negre şi eforturile NATO la nivel regional, perspectivele şi reperele procesului NATO 2030, abordările şi obiectivele aliate în perspectiva summit-ului Alianţei din acest an, precum şi pe aspectele relevante ale dezvoltării profilului UE în domeniul securităţii şi apărării, cu accent pe Busola Strategică, iniţiativa PESCO şi cooperarea UE-NATO, se mai arată în comunicat.

Sursă foto: b1.ro

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Parlamentul finlandez atacat de hackeri sponsorizați de statul chinez

Fri Mar 19 , 2021
Serviciului de Securitate și Informații din Finlanda (SUPO) a identificat un grup de hackeri cu legături cu statul chinez drept responsabili pentru un atac magnitudine și intensitate „excepțională” care a vizat parlamentul finlandez anul trecut. Atacul a fost raportat în decembrie 2020, dar era în desfășurare de câteva săptămâni înainte […]