Consiliul Național Secuiesc, care militează pentru autonomie în România, solidar cu secesioniștii catalani din Parlamentul European

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), o organizație care promovează autonomia pe criterii etnice în România, şi-a exprimat „solidaritatea” cu cei trei europarlamentari catalani secesionişti ameninţaţi cu ridicarea imunităţii parlamentare în martie, printre care fostul preşedinte al guvernului regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, transmite agenția MTI, citat de G4Media.

CNS consideră „şocant şi revoltător” faptul că europarlamentarii vor decide ca cei trei politicieni catalani să fie arestaţi preventiv din ceea ce consideră a fi „motive politice”.

Reamintim că ridicarea imunităţii celor trei europarlamentari catalani a fost votată săptămâna trecută de Comisia Afaceri Juridice din Parlamentul European, iar votul final în plen va fi dat pe 08.03.2021.

Aleşi în Parlamentul European în mai 2019, Puigdemont, Comin şi Ponsati sunt urmăriţi în justiţie în Spania pentru organizarea în 2017 a unui referendum asupra independenţei, interzis de guvern și sancționat de justiție pentru încălcarea Constituției Spaniei.

Vizat de un mandat de arestare emis de Spania, pentru „rebeliune” şi „deturnare de fonduri publice”, Carles Puigdemont, preşedintele partidului secesionist Împreună pentru Catalonia (Junts) s-a refugiat în Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole

Procedura de ridicare a imunităţii celor trei europarlamentari catalani a fost lansată în ianuarie 2020. În cazul ridicării imunităţii, autorităţile ţării de origine a eurodeputatului sunt cele care decid dacă îi retrag sau nu mandatul. Însă decizia de a-i extrăda spre Spania ar urma să fie luată de autorităţile ţării unde ei locuiesc în prezent: Belgia pentru Puigdemont şi Comin, Scoţia pentru Clara Ponsati.

Mai mulţi foşti lideri catalani rămaşi în ţara lor, precum Oriol Junqueras, vicepreşedintele guvernului lui Puigdemont şi membru al partidului secesionist de stânga Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ispăşesc pedepse grele cu închisoarea în Spania pentru organizarea referendumului.

Consiliul Național Secuiesc a lansat o Iniţiativă cetăţenească europeană prin care promovează tocmai o inițiativă care să acorde mai multă autonomie regiunilor din EU pe criterii etnice, iar susținerea liderului catalan Carles Puigdemont a adus un număr semnificativ de semnături în Spania.

Sursă foto: ancheteonline.ro

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Șeful EEAS: UE nu are resursele necesare pentru a combate acțiunile de dezinformare ale Chinei

Wed Mar 3 , 2021
Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) nu are resursele și nici autoritatea pentru a contracara efectiv atacurile hibride provenite din China, a declarat astăzi Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE, Josep Borrell, scrie politico.eu. „Astăzi, nu avem un mandat pentru a studia dezinformarea dinspre statul chinez”, a declarat Borrell, […]