Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă: posibile „operațiuni în zona gri” ale Beijingului în Taiwan

Armata și populația taiwaneză ar trebui să fie pregătite să prevină și să descurajeze o posibilă invazie militară din partea Chinei, a spus consilierul pentru securitate naționale al Casei Albe, Robert O’Brien, scrie VOA News.

O’Brien, a patra persoană care a ocupat această funcție la Casa Albă în timpul președinției lui Donald Trump, a declarat săptămâna trecută că nu crede că Beijingul planifică o invazie militară totală în Taiwan. Cu toate acestea, insula ar trebui să fie pregătită să descurajeze așa-numitele „operațiuni în zona gri” din partea Chinei, precum și o „acțiune amfibie” directă a forțelor chineze.

Potrivit unor surse media, mulți cetățeni din Taiwan se arată îngrijorați de o posibilă invazie chineză, în cazul în care viitoarele alegeri prezidențiale din SUA ar duce la confuzie politică și dezordine la Washington.

Tensiunile dintre China și Taiwan au crescut în ultimele luni. China vede Taiwanul ca o provincie renegată, o viziune care contrastează puternic cu opinia majorității din Taiwan. Insula se consideră independentă de China, deși mai puțin de 20 de țări din întreaga lume i-au recunoscut oficial statutul de stat independent.

La începutul acestei luni, guvernul chinez a declarat că a lansat o operațiune extinsă de contraspionaj care vizează descoperirea spionilor taiwanezi. Între timp, mass-media condusă de guvernul chinez a difuzat săptămâna trecută filmări cu un exercițiu militar care părea să simuleze o invazie amfibie în Taiwan.

Vorbind la un eveniment virtual găzduit de Aspen Strategy Group, O’Brien a menționat că Taiwanul ar trebui „să înceapă să analizeze niște strategii de apărare a zonei asimetrice și anti-acces […] și să se fortifice cu adevărat”. El a adăugat că scopul unei astfel de fortificații ar fi „descurajarea chinezilor de la orice fel de invazie amfibie sau chiar de la o operațiune în zona gri” – adică acțiuni politice și economice agresive care nu corespund unei invazii militare directe.

Comentariile lui O’Brien au venit la mai puțin de o săptămână după ce Hsiao Bi-khim, reprezentantul economic și cultural al Taiwanului la Washington (practic ambasadorul Taiwanului în SUA) a cerut administrației Trump să ofere insulei „un anumit grad de claritate” privind disponibilitatea SUA de a sprijini Taiwanul în cazul unei invazii din partea Beijingului.

Sursă foto: politico.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Dispută în guvernul de la Moscova cu privire la reducerea forțelor armate

Tue Oct 20 , 2020
Pe fondul unor rapoarte ale Ministerului de Finanțe de la Moscova, în care s-a propus diminuarea personalului militar al țării cu 10%, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a anunțat marți (20.10.2020) că nu s-a luat nicio decizie cu privire la reducerea forțelor armate, informează TASS. „Nu s-au luat […]