Colonel kuweitian: misiunea navală a coaliției americane în Golf – „o prostie strategică”

În  ciuda existenței a două coaliții distincte însărcinate cu asigurarea securității maritime în Golful Persic, căile navigabile din regiune se dovedesc, totuși, instabile și nesigure.

Prima coaliție, denumită „Operațiunea Sentinel”, cu baza în Bahrain, este condusă de SUA și include Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahrain, Qatar, Kuweit, Australia și Marea Britanie. SUA au creat această coaliție ca mijloc de monitorizare a traficului maritim din zonă, a precizat un înalt oficial al Departamentul de Apărare (DoD) al Statelor Unite, în urma atacurilor din iunie 2019 asupra petrolierelor americane. SUA au acuzat Iranul pentru această operațiune.

O a doua coaliție condusă de Uniunea Europeană în Strâmtoarea Hormuz, este formată din mai multe țări europene. EMASoH (European-Led Coalition In The Strait Of Hormuz) are sediul la baza navală franceză din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Unite și este sprijinită de Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda și Portugalia.

„Când am citit despre noua alianță militară maritimă condusă de Washington pentru a asigura securitatea Golfului, am fost foarte mulțumiți, dar detaliile misiunii navale au demonstrat o prostie strategică ”, a declarat pentru Defense News colonelul în rezervă kuweitian Zafer Alajmi. „Au declarat public că misiunea include apele Golfului, prin Strâmtoarea Hormuz, spre Marea Oman și se termină în strâmtoarea Bab el-Mandeb. Cum au plănuit ofițerii să ocolească Marea Roșie, pe flancul vestic al Golfului, când închiderea strâmtoriei Bab el-Mandeb sau a canalului Suez înseamnă oprirea exportului de petrol în Europa și America?”, a mai declarat acesta.

Componenta militară a misiunii de supraveghere și securitate maritimă a Franței în Strâmtoarea Hormuz a fost declarată pe deplin funcțională la sfârșitul lunii februarie. Zafer Alajmi a numit angajamentul inițiativei navale europene un contrast „binevenit” cu doctrina promovată de SUA în regiune.

Sursă articol și foto: defensenews.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Coronavirus: Armata preia controlul Hexi Pharma

Tue Mar 17 , 2020
Conform surselor Europa FM, în plină stare de urgență specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale vor sprijini repunerea în funcțiune a fabricii Hexi Pharma. Potrivit DC News, Guvernul va rechiziționa fabrica de biocide Hexi Pharma, ce a fost închisă în urma tragediei de la Colectiv, moment tragic la care s-a […]