China va construi o bază pentru Tadjikistan lângă granița cu Afganistan

China va construi o bază destinată trupelor de poliție în Tadjikistan, lângă granița cu Afganistan, anunță The Defense Post, citând un oficial tadjik, pe fondul îngrijorărilor ambelor țări cu privire la capacitatea talibanilor de a ține sub control grupurile extremiste,anunță.

Baza indică aprofundarea cooperării în materie de securitate între Tadjikistan și China.

“Camera inferioară a Tadjikistanului a aprobat planul de construire a bazei în districtul Ishkashim din provincia muntoasă Gorno-Badakhshan”, a declarat sub protecția anonimatului un purtător de cuvânt parlamentar din Tadijikistan.

Acesta a mai afirmat că „Toată construcția este finanțată din partea chineză. După construcție, baza va fi transferată către tadjici (poliție).

El a spus că staul chinez oferă 8,5 milioane de dolari (7,3 milioane de euro) în asistență pentru bază.

Întrebat despre rapoartele bazei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, le-a spus reporterilor: „Nu sunt la curent cu situația pe care ați menționat-o”.

China a încercat să construiască relații de prietenie cu talibanii după ce aceștia au preluat Afganistanul , dar a cerut grupului să reprime separatiștii uiguri din minoritatea musulmană care doresc să se infiltreze în regiunea sa de graniță, Xinjiang.

Tadjikistanul, o țară de 9,5 milioane de locuitori, a primit asistență financiară atât din partea Chinei, cât și a Statelor Unite pentru a-și construi și consolida punctele de frontieră și găzduiește o bază militară importantă rusă.

De asemenea, se vehiculează că China deține o bază militară comună cu Tadjikistanul în Gorno-Badakhshan, zonă care se învecinează cu Xinjiang.

Beijingul nu a spus nimic despre avanpostul indicat, despre care International Crisis Group a spus în 2018 că a întărit prezența  Chinei în fosta Asia Centrală sovietică.

Sursă foto: China Daily

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

India a testat o rachetă balistică cu o rază de acțiune de 5.000 km

Fri Oct 29 , 2021
Presa locală a spus că testul a avut ca scop trimiterea unui semnal către Beijing, anunță The Defense Post. India a testat o rachetă balistică capabilă să transporte un focos nuclear până la 5.000 de kilometri, au declarat reprezentanții ministerului apărării indian. Racheta Agni-5 a fost lansată de pe insula […]