China testează o nouă tehnologie de recunoaștere facială în comunitățile de uiguri din Xinjiang

Poliția din China experimentează o nouă tehnologie care folosește inteligența artificială (AI) pentru a detecta emoțiile indivizilor, inclusiv prin monitorizarea porilor pielii, explică o sursă anonimă pentru BBC. Sursa este un inginer software, a cărui identitate nu a fost dezvăluită de agenția britanică de presă. Acesta a afirmat că a ajutat la instalarea controversatei tehnologii în mai multe secții de poliție din regiunea chineză Xinjiang.

Xinjiang, cea mai săracă regiune din China, găzduiește 12 milioane de uiguri, dintre care majoritatea sunt musulmani. Statul chinez este angajat în prezent într-o campanie de înăbușire a tendințelor separatiste în rândul uigurilor. În același timp încearcă să integreze forțat populația din această regiune în cultura chineză printr-un program de asimilare. Totodată, aproximativ un milion de uiguri trăiesc în prezent în lagărele de detenție ale Partidului Comunist din China pentru „reeducare”.

Potrivit BBC, brevetele depuse de companiile chineze indică dezvoltarea unor programe de recunoaștere facială, care să distingă subiecții după etnie și par a fi concepute special peentru a-i identifica pe uiguri. Printre acestea se numără sistemele bazate pe AI care sunt capabile să detecteze micro-expresii faciale, astfel încât să analizeze emoțiile subiecților. De asemenea, unele sisteme monitorizează chiar modificările porilor pielii de pe fața subiecților ca mijloc de identificare a expresiilor faciale.

BBC a mai precizat că a contactat Ambasada chineză la Londra, care a pretins că nu cunoaște aceste presupuse programe de supraveghere. Într-o declarație emisă marți (25.05.2021), Ambasada Chinei a spus că „drepturile politice, economice și sociale și libertatea credinței religioase în toate grupurile etnice din Xinjiang sunt pe deplin garantate”. A adăugat că oamenii din Xinjiang „trăiesc în armonie și se bucură de o viață stabilă și pașnică, fără restricții la libertatea personală”.

Sursă foto: scmp.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia este de acord cu declarațiile autorităților de la Minsk privind motivele deturnării aeronavei Ryanair

Wed May 26 , 2021
Kremlinul a afirmat miercuri (26.05.2021) că nu există niciun motiv de a nu crede explicaţiile Belarusului, care susţine că a deviat un avion doar din cauza unei alerte cu bombă, şi nu pentru a aresta un opozant, jurnalistul Roman Protasevici, relatează AFP, citată de Agerpres. „Kremlinul nu vede motive pentru […]