China lansează primul portavion care poate rivaliza cu cele aflate în dotarea US Navy

Portavionul Type-033 al Marinei Chineze, numit Fujian, a fost lansat pe 17 iunie la șantierul naval Jiangnan din Shanghai.

Fujian este cel mai mare și cel mai capabil portavion din flota marinei chineze până în prezent.

Portavionul de tip 003 este un portavion chinez de a doua generație care este echipat pentru Marina Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN) din China.

Potrivit Naval News, Type-003 este comparabil ca mărime cu clasele Nimitz și Ford ale Marinei SUA. Și designul său este similar în multe privințe. În același timp, este o evoluție a primelor două transportatoare ale marinei chineze. Acestea au fost construite pe tehnologie sovietică.

Noul portavion este de așteptat să folosească propulsie electrică integrată (IEP) și catapulte electromagnetice, în timp ce portavioanele chineze precedente au fost propulsate convențional și au lansat avioane prin sistem “ski jumps”.

O parte dintr-un slogan scris pe navă la lansare, vizibilă în imaginile din satelit, a fost tradusă ca „să construim o flotă puternică și modernă catre să ofere un sprijin puternic pentru realizarea visului chinez de a deveni o armată puternică. Pentru a realiza scopul partidului de a întări armata în noua eră și de a dezvolta armata populară pentru a dveni o armată de clasă mondială”.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Corveta rusă încalcă apele daneze

Sat Jun 18 , 2022
O corvetă rusă a încălcat de două ori apele teritoriale ale Danemarcei în Marea Baltică vineri, au declarat forțele armate daneze, potrivit The Defense Post. Nava rusă a trecut pentru prima dată în apele daneze de la nord de insula Christianso, la sud de Suedia, la ora 02:30 (00:30 GMT). […]