China își consolidează capabilitățile în materie de război comercial

China îşi diversifică opțiunile de resurse naturale vitale, o mişcare care va întări capacitatea Beijingului de a folosi comerţul drept armă împotriva rivalilor săi geopolitici, relevă un nou raport, realizat de firma de con­sul­tanţă Verisk Maplecroft, informează CNBC.

„Dacă China are un punct slab, acesta este dependenţa ridicată de resurse naturale străine”, se arată în raport. China este un consumator major de materii prime ca petrolul şi minereul de fier. Însă ţara depinde masiv de importuri pentru a acoperi cererea internă pentru astfel de materii.

O modalitate prin care ţara îşi diversifică sursele de import este prin achiziţia de participaţii în cadrul unor companii străine, în acest fel urmând să crească proporţia de resurse deţinute de chinezi în importurile totale ale ţării, potrivit raportului.

„China încearcă să-şi întărească controlul asupra lanţurilor globale de apro­vi­zionare prin investiţii şi parteneriate internaţionale. Beijingul susţine companiile de stat în eforturile lor de expansiune globală şi de obţinere a controlului asupra unor baze externe de resurse de la sfârşitul anilor ‘90”, se mai arată în raport.

În diversificarea surselor de import, China preferă furnizori din „regimuri autocratice stabile” şi nu din democraţii care ar putea implica schimbări de guverne sau posibile schimbări de politică, dezvăluie raportul.

„Prin obţinerea de surse diversificate, China va fi mai bine poziţionată pentru a face din comerţ o armă în faţa rivalilor geopolitici, crescând în acelaşi timp dependenţa economică a partenerilor noi şi existenţi”, adaugă acesta.

În raport se menţionează exemplul măsurii luate de chinezi privind interzicerea cărbunelui australian. Cărbunele a fost doar unul din exporturile australiene afectate de măsuri retaliatorii din partea chinezilor.

Astfel de tensiuni geopolitice ar putea persista în condiţiile în care China îşi accelerează eforturile de reducere a dependenţei de furnizori „neprietenoşi” de resurse, potrivit raportului.

În acest sens, companiile şi investitorii aflaţi pe radarul Beijingului trebuie să se pregătească.

În acelaşi sens al reducerii dependenţei de furnizori străini, de această dată din domeniul tehnologic, chinezii îşi susţin cel mai mare şi mai important producător de cipuri. Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) construieşte o fabrică nouă în Shenzhen care va costa 2,35 miliarde de dolari.

Compania şi guvernul oraşului din sudul Chinei vor investi în acest proiect. Shenzhen este cunoscut drept un uriaş hub tech din China.

SMIC ocupă un loc central în planurile Chinei de aşi creşte autosuficienţa în industria semiconductoarelor pe fondul tensiunilor cu SUA, tensiuni care au scos la suprafaţă dependenţa Chinei de tehnologie străină în acest domeniu.

Sursă foto: cnbc.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Fake news – decesul unui militar în urma vaccinării anti-covid

Mon Mar 22 , 2021
Platforma MApN de combatere a fake news, INFORADAR, face o serie de precizări pe fondul informațiilor apărute în spațiul public conform cărora un militar de la Centrul Comunicații şi Informatică al Forțelor Navale din zona Mamaia Sat ar fi decedat, imediat după vaccinare, din cauza administrării dozei de vaccin. Militarul, […]