China acuză că o navă americană a pătruns ilegal în apele sale teritoriale

Autorităţile chineze au declarat joi (20.05.2021) că un distrugător american, echipat cu rachete ghidate (din clasa Arleigh Burke), a intrat ilegal în apele lor teritoriale în Marea Chinei de Sud în zona insulelor disputate Paracels, pe care Beijingul le consideră ca fiind sub suveranitatea sa, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Comandamentul de sud a armatei chineze susţine că nava USS Curtis Wilbur a intrat, fără permisiune, în apele din apropierea insulelor Paracels, adăugând că navele şi avioanele sale au urmărit distrugătorul american, se menţionează într-un comunicat al armatei chineze, publicat pe reţelele de socializare.

„Acţiunile americane cresc riscul pentru securitatea regională şi ar putea provoca neînţelegeri, confuzii şi incidente maritime neprevăzute”, a declarat colonelul Tian Junli, purtător de cuvânt al comandamentului de sud a armatei chineze, în acelaşi comunicat. „Este neprofesionist, este iresponsabil şi demonstrează că Statele Unite sunt cele care provoacă probleme în Marea Chinei de Sud”, a mai adăugat acesta.

Beijingul revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, bogată în resurse naturale. Mai multe ţări riverane, precum Filipine, Malaezia, Brunei şi Vietnam, contestă, de asemenea, anumite revendicări chineze în acest spaţiu maritim, o rută-cheie pentru comerţul mondial.

Regiunea este scena unor tensiuni ce s-au intensificat săptămâna aceasta, după ce Beijingul a denunţat incursiunea aceleiaşi nave în strâmtoarea Taiwan, braţul mării care separa China continentală şi Taiwan. La rândul său, Washingtonul, aliat al Taipeiului, a făcut referire la un exerciţiu de „rutină” în cadrul operaţiunilor privind „libertatea de navigaţie”.

„Navele de război americane nu încetează să facă demonstraţii de forţă în strâmtoarea Taiwan”, a declarat miercuri (19.05.2021) purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian. „Nu este în niciun caz un angajament în favoarea libertăţii, ci mai degrabă un sabotaj la adresa stabilităţii şi păcii regionale”, a acuzat diplomatul chinez.

Sursă foto: combatindex.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

4.000 de militari români și aliați la NOBLE JUMP 2021

Fri May 21 , 2021
Peste 4.000 de militari români și aliați vor participa, cu aproape 600 de mijloace tehnice, la Exerciţiul multinaţional NOBLE JUMP 2021, care se va desfăşura, în perioada 19.05 – 02.06.2021, pe teritoriul României, anunță MApN, într-un comunicat. Exercițiul NOBLE JUMP 21 planificat de Comandamentul Suprem Aliat în Europa (SHAPE) și […]