China a lansat prima rachetă nucleară hipersonică. Testul îngrijorează SUA

China a testat o nouă rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, potrivit Financial Times. Raportul, care citează mai multe surse care au informații despre testul din China, a precizat că Beijingul a lansat racheta cu capacitate nucleară în august.

Racheta a înconjurat Pământul pe orbita inferioară, după care s-a îndreptat spre țintă, potrivit surselor: „demonstrând o capacitate spațială avansată care a luat prin surprindere serviciile secrete americane”. Trei persoane au precizat că racheta și-a ratat ținta cu peste 32 de kilometri.

Cu toate acestea, alte surse au declarat că „testul a arătat că statut chinez a făcut progrese uimitoare în ceea ce privește armele hipersonice și că este mult mai avansată decât au realizat oficialii americani”. Sursele FT au declarat că vehiculul planor hipersonic a fost transportat de o rachetă Long March, iar testul a fost ținut secret.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu va comenta specificul raportului.

Acesta a spus: „Ne-am exprimat clar preocupările cu privire la capacitățile militare pe care China le urmărește în continuare, capabilități care cresc tensiunile din regiune și nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care considerăm China drept prima noastră provocare”.

Rachetele hipersonice pot transporta arme nucleare, la fel ca rachetele balistice tradiționale, și pot zbura cu de peste cinci ori viteza sunetului.

Rachetele balistice zboară la altitudini foarte mari pentru a-și atinge ținta, în timp ce rachetele hipersonice zboară pe o traiectorie mai joasă și pot ajunge mai repede la o țintă. Astfel, o rachetă hipersonică este foarte greu de detectat, iar apărarea împotriva acesteia este foarte dificilă.

În timp ce țări precum SUA au dezvoltat sisteme concepute pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră și celor balistice, abilitatea de a urmări și de a doborâ o rachetă hipersonică rămâne discutabilă.

China a dezvoltat agresiv tehnologia, considerând că este crucial să se apere împotriva progreselor tehnologice ale Statelor Unite, potrivit unui raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS).

Testul raportat vine pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China s-au intensificat din cauza activităților militare desfășurate t de Beijing în apropierea Taiwanului.

Sursă foto: Noi.md

Ioana Cristea

3 thoughts on “China a lansat prima rachetă nucleară hipersonică. Testul îngrijorează SUA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Exerciţiu aerian în Israel cu participarea a șapte state.

Sun Oct 17 , 2021
Începând de astăzi (17.10.2021) și până în 28.10.2021, în Israel va avea loc un mare exerciţiu aerian, cu participarea a şapte state, arată Times of Israel. Exerciţiul de tipul Blue Flag, care se desfăşoară o dată la doi ani, va testa operaţionalizarea şi interoperabilitatea forţelor aeriene din Israel, Statele Unite, […]