Cetățeni turci arestați pentru spionaj în favoarea Franței

Patru bărbați au fost arestați de autoritățile turce la Istanbul, fiind suspectați că sunt membri ai unei rețele de spionaj operate de un agent care a cules informații despre organizațiile extremiste pentru serviciul de informații extern din Franța – DGSE.

Arestările au fost raportate marți (23.06.2020) de un ziar cu legături strânse cu guvernul turc. De remarcat, însă, că rapoartele nu au fost confirmate de oficialii turci. Dacă este adevărat, incidentul indică o acutizare a tensiunilor dintre cele două națiuni membre ale NATO, care s-au acuzat reciproc în ultima perioadă de acțiuni neconforme cu statutul de membru al Alianței.

Ziarul turc Sabah a informat, marți, că liderul rețelei de spioni aflat sub coordonare franceză se numește Metin Ozdemir. Se pare că este un cetățean turc care a lucrat în departamentul de securitate al consulatului francez din Istanbul. Potrivit documentului, Ozdemir a recunoscut în fața poliției turce că a fost trimis în Franța unde a urmat un curs de pregătire de supraveghere pe o perioadă de opt luni.

A fost apoi trimis în Georgia de Direcția Generală pentru Securitate Externă a Franței (DGSE), unde a adunat informații pentru ofițerii francezi. În schimbul serviciilor sale, DGSE i-ar fi acordat lui Ozdemir sume de bani în mod regulat și i-a oferit un loc în Legiunea Franceză.

În cele din urmă, Ozdemir s-a întors în Turcia și a ținut legătura cu doi ofițeri ai DGSE pe care i-a numit „Virginia” și „Sebastian”. El a recrutat alți trei cetățeni turci, care au format o rețea de spionaj. Membrilor rețelei le-au fost furnizate identități false de către DGSE, sub acoperirea de angajați ai Organizației Naționale de Informații (MIT) din Turcia. Potrivit ziarului Sabah, agenții au furnizat DGSE informații despre 120 de persoane, majoritatea fiind membre ale unor organizații religioase ultra-conservatoare, cu presupuse legături cu gruparea teroristă Daesh.

Raportul celor de la Sabah vine la doar câteva zile după ce Franța a depus o plângere oficială la NATO, susținând că una dintre navele sale de război a fost amenințată în marea liberă de către o navă a Turciei la 10.06.2020.

Sursă foto: thetimes.co.uk

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Raport al structurilor israeliene de informații: anexarea cât mai rapidă a teritoriilor ocupate din Cisiordania

Thu Jun 25 , 2020
Un raport scurs în spațiul public realizat de analiștii Ministerului Informațiilor din Israel solicită guvernului să anexeze teritoriile ocupate din Cisiordania cât mai curând posibil, justificând că ar putea pierde susținerea americanilor dacă Donald Trump nu câștigă în noiembrie un al doilea mandat la Casa Albă. Raportul recomandă guvernului israelian […]