Cetățean rus condamnat la zece ani de închisoare pentru tentativă de asasinat asupra unui critic al liderului cecen Ramzan Kadîrov

Un bărbat de cetățenie rusă a fost condamnat, în Suedia, la 10 ani de închisoare pentru tentativă de asasinat, după ce a a încercat să ucidă anul trecut un cunoscut blogger și critic al liderului cecen Ramzan Kadîrov, potrivit Reuters. Tumso Abdurachmanov a supraviețuit atacului care a avut loc la 26.02.2020 în orășelul Gayle.

Instanța nu a dezvăluit numele inculpatului, în concordanță cu legea suedeză. O femeie care l-a ajutat pe atacator să intre în apartamentul lui Abdurachmanov a fost de asemenea condamnată la 8 ani de detenție. Ambii vor fi expulzați din Suedia după ispășirea sentinței.

Critici proeminenți ai lui Kadîrov au fost ținte ale mai multor atacuri în ultimii ani. Tot în luna februarie a anului trecut, bloggerul cecen Imran Aliyev a fost găsit înjunghiat mortal într-un hotel din orașul francez Lille. În aceeași lună un jurnalist de investigații rus care a pretins că bărbații homosexuali din Cecenia sunt țintele unor arestări în masă și supuși torturii a fost bătut în capitala cecenă Groznîi.

În 2006, Anna Politkovskaia, corespondenta pentru Cecenia a ziarului Novaya Gazeta, a fost împușcată fatal în timp ce se întorcea la apartamentul ei din Moscova.

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului îl acuză pe Kadîrov de abuzuri pe scară largă în regiunea pe care o conduce, acuzații respinse constant de liderul cecen.

Sursă foto: themoscowtimes.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Navalnîi: interdicția impusă de Twitter lui Trump creează un precedent periculos favorabil „dușmanilor libertății de expresie”, inclusiv ai celor din Rusia

Tue Jan 12 , 2021
Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse și un critic acerb al lui Vladimir Putin, a atacat decizia Twitter de a-l cenzura pe președintele american Donald Trump, scrie Deutsche Welle. Declarația lui Navalnîi, care a supraviețuit la două tentative de asasinat prin otrăvire, survine după ce Twitter a interzis definitiv accesul lui […]