Cetățean rus arestat de FBI pentru complicitate la infracțiuni cibernetice

FBI a arestat un cetățean rus despre care se crede că se află în spatele Deer.io, o platformă similară cu Shopify, care găzduiește magazine virtuale unde hackerii își fac reclamă și vând conturi sparte, parole și date furate.

Potrivit ZDNet, suspectul, Kirill Victorovich Firsov a fost arestat sâmbătă (07.03.2020), pe aeroportul John F. Kennedy din New York.

Oficiali americani afirmă că cetățeanul rus este cel care a condus activitatea pe platforma în cauză, de la crearea acesteia în octombrie 2013.

Se crede că site-ul, care oferă utilizatorilor posibilitatea să găzduiască magazine online pentru aproximativ 12 dolari pe lună, a găzduit peste 24.000 de magazine și a realizat un profit de 17 milioane de dolari, potrivit celor publicate de Firsov pe platforma Deer.io.

Cu toate că afacerilor derulate pe platformă se prezentau ca fiind legitime, agenții federali spun că Deer.io a fost folosită în întregime pentru derularea de operațiuni informatice ilicite.

FBI afirmă că a examinat peste 250 de magazine online de pe platformă și a identificat shop-uri virtuale care vindeau accesul la conturi, servere și informații personale (nume, date de naștere și adrese) furate.

Agenții FBI afirmă că au intrat în posesia unor date de la magazinele găzduite pe Deer.io obținute prin metode ilegale. Oficiali americani susțin că cetățeanul rus a fost pe deplin conștient de clientela pe care o are, dat fiind faptul că și-a făcut publicitate pe forumuri cunoscute pentru discuțiile legate de infracțiuni cibernetice.

Arestarea lui Firsov nu este un șoc pentru persoanele din interiorul industriei de securitate cibernetică. Platforma Deer.io a fost expusă pentru prima dată ca un refugiu pentru activitatea de infracțiuni informatice într-un raport al Digital Shadows, publicat în iunie 2016, ce nu se mai regăsește acum public.

La momentul respectiv, platforma a devenit cunoscută, după ce un celebru hacker sub pseudonimul de Tessa88 a folosit un magazin al Deer.io pentru a vinde datele ale utilizatorilor platformelor MySpace și LinkedIn.

Sursă articol și foto: zdnet.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

ISIS nu mai este cea mai violentă grupare teroristă din lume

Wed Mar 11 , 2020
Potrivit Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC), talibanii sunt cotați ca fiind cea mai violentă grupare teroristă, detronând organizația auto-intitulată Stat Islamic. Raportul Jane’s evidențiază o scădere cu 25% a numărului de victime non-militante cauzate de atacurile ISIS. JTIC a contabilizat 2.381 de victime atribuite operațiunilor ucigașe ale ISIS în […]