Cercetător la Universitatea din Augsburg acuzat de spionaj în favoarea Moscovei

Un doctorand rus în inginerie mecanică, care studia la o universitate bavareză, a fost arestat de poliția germană, suspectată de spionaj pentru Moscova, conform declarațiilor și rapoartelor oficiale din presa germană. Potrivit unui comunicat de presă emis de biroul Procurorului General Federal din orașul Karlsruhe, doctorandul a fost arestat vineri (18.06.2021).

Studentul a fost identificat de către autoritățile germane doar ca „Ilnur N.”, în conformitate cu legile germane privind confidențialitatea datelor. Luni (21.06.2021), însă, mass-media locală l-a identificat pe presupusul spion ca fiind Ilnur Nagaev, doctorand la Universitatea din Augsburg, situată la circa 80 de kilometri est de München. Nagaev ar fi lucrat ca asistent de cercetare acolo, în timp ce își urma studiile doctorale în inginerie mecanică.

Autoritățile germane susțin că suspectul a început să lucreze „pentru un serviciu secret rus” la începutul lunii octombrie 2020 și, poate, chiar mai devreme. De asemenea, el este acuzat că s-a întâlnit cu un „membru al unui serviciu secret rus” neidentificat, de cel puțin trei ori, între octombrie 2020 și iunie 2021. Potrivit procurorilor federali germani, Nagaev a furnizat informații unui ofițer rus și a primit bani în schimb la sfârșitul fiecărei întâlniri.

Poliția germană ar fi percheziționat casa și biroul de lucru al lui Nagaev în căutarea unor indicii suplimentare despre caz. Între timp, un judecător de la Bundesgerichtshof (Curtea Federală de Justiție) din Karlsruhe, care este cea mai înaltă instanță din Germania, a dispus menținerea lui Nagaev în arest preventiv, în așteptarea unei eventuale acuzări. Nici guvernul federal rus, nici cel german nu au comentat acest caz.

Sursă foto: staz.de

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ministrul german al apărării: „Avem o reală ameninţare pe flancul estic al NATO din Europa”

Tue Jun 22 , 2021
Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a pronunţat marţi (22.06.2021), la Praga, în favoarea preconizatei reforme a NATO, subliniind că aceasta este necesară pentru ca Alianţa Nord-Atlantică să poată face faţă eventualelor „ameninţări din partea Rusiei şi Chinei”, relatează EFE, citat de Agerpres. „O reformă a NATO până în 2030 […]