CEDO: Marea Britanie a încălcat drepturile omului prin interceptarea în masă a comunicațiilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi (25.05.2021) că Regatul Unit a încălcat drepturile fundamentale ale omului atunci când a realizat interceptarea în bloc a comunicaţiilor, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA), au arătat că Agenţia britanică de supraveghere a comunicaţiilor (GCHQ) şi NSA au practicat supravegherea în masă, fiind vizate comunicaţii în întreaga lume.

În cazul cunoscut ca „Supraveghere Big Brother şi Alţii versus Regatul Unit”, CEDO a ajuns la concluzia că, prin regimul de interceptare în masă a informaţiilor, Londra a încălcat dreptul la respectarea comunicaţiilor private şi familiale şi libertatea de exprimare.

De asemenea, regimul de obţinere a comunicaţiilor de la furnizorii de servicii a încălcat şi el drepturile omului.

Un grup de ONG-uri, printre care Amnesty International, au decis să dea guvernul britanic în judecată la CEDO pentru „practicarea nediscriminatorie a supravegherii în masă”.

Pe baza dezvăluirilor lui Edward Snowden privind operaţiunile de spionaj în masă, mai multe organizaţii neguvernamentale, inclusiv Amnesty International şi American Civil Liberties Union, au înaintat în 2014 organismului judiciar britanic cu competenţe în domeniul supravegherii (IPT) o plângere în care afirmă că respectivele practici încalcă normele privind respectarea drepturilor omului conţinute în Human Rights Act.

Sursă foto: europewatchdog.info

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Noi maratoane de vaccinare în spitalele militare

Wed May 26 , 2021
În perioada 25 mai – 1 iunie, centrele de vaccinare organizate în spitalele militare din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași şi Timișoara vor funcționa din nou în regim de 24/24 h, pentru a asigura, în principal, administrarea dozelor de rapel persoanelor vaccinate în maratonul desfășurat în urmă cu trei […]