„Cea mai mare lovitură împotriva traficului de droguri de la moartea lui Pablo Escobar”

Cel mai mare traficat de droguri din Columbia, Dairo Antonio Usuga, zis și Otoniel (liderul grupării Clan del Golfo), a fost capturat, relatează Reuters.

Columbia a oferit o recompensă de până la 3 miliarde de pesos (aproximativ 800.000 de dolari) pentru informaţii referitoare la locul în care se află Otoniel, în timp ce guvernul SUA a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru orice informaţie ce ar putea duce la localizarea lui.

Aceasta este cea mai mare lovitură din acest secol din ţara noastră. Este comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar în anii 1990”, a spus preşedintele Duque.

Imaginile difuzate de guvern îl arată pe Otoniel îmbrăcat în negru, încătuşat şi înconjurat de soldaţi columbieni înarmaţi. Traficantul de droguri a fost prins la Necocli, în nord-vestul ţării, în apropierea graniţei cu Panama, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Poliţia a informat că traficantul de droguri se ascundea în junglă şi nu folosea un telefon mobil. În timpul operațiunii pentru prinderea lui, un polițist a murit. Operațiunea, care a purtat numele de cod Osiris, a implicat peste 500 de membri ai forțelor speciale columbiene și 22 de elicoptere, potrivit ministrului apărării, Diego Molano.

În ciuda a patru decenii de luptă împotriva traficului de droguri, Columbia rămâne principalul producător mondial de cocaină, Statele Unite fiind cel mai mare destinatar.

Cine este Otoniel

Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, a început să lupte la vârsta de 18 ani în Armata Populară de Eliberare, o gherilă marxistă desființată în 1991. După ce gruparea a depus armele, Otoniel a schimbat tabăra și s-a alăturat grupărilor paramilitare de extremă dreapta. Multe din aceste grupări au fost demobilizate, la rândul lor, în 2006 la iniţiativa guvernului fostului preşedinte de dreapta Alvaro Uribe (2002-2010). Otoniel a decis însă să nu se predea și a trecut în ilegalitate.

În vârstă de 50 de ani, traficanul este acuzat de organizarea a zeci de transporturi de cocaină în Statele Unite, de uciderea unor ofițeri de poliție, de recrutarea de minori și de abuzuri sexuale asupra copiilor, printre altele.

În 2016, autoritățile columbiene au lansat operațiunea „Agamemnon”, în încercarea de a-l prinde pe Otoniel. Zeci de locotenenți ai acestuia au fost uciși sau capturați atunci. Autoritățile îi urmăreau finanțele, iar traficantul era nevoit să fie în permanență în mișcare.

În 2017 a fost publicat un videoclip în care Otoniel își anunța intenția de a se preda justiției, însă planul nu s-a concretizat niciodată.

În luna martie a acestui an, poliția columbiană și Agenția americană de combatere a traficului de droguri au capturat-o pe sora lui Otoniel, Nini Johana Usuga, care a fost extrădată în Statele Unite pentru a răspunde unor acuzații legate de trafic de droguri și spălare de bani.

Traficantul columbian conducea Clan del Golfo, alcătuit din foşti membri ai grupărilor paramilitare care au dus o luptă acerbă împotriva gherilelor de stânga până în anii 2010. El a preluat conducerea cartelului după moartea fratelui său Juan de Dios, alias Giovanni, în confruntări cu poliţia, în 2012.

Cartelul, care se finanţează în principal din trafic de droguri, minerit ilegal şi extorcare, este prezent în aproape 300 de localități din întreaga ţară, potrivit think tank-ului independent Indepaz.

Guvernul columbian acuză Clan del Golfo că este unul din responsabilii celui mai grav val de violenţe care zguduie ţara de la semnarea acordului de pace din 2016 cu gherilele Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Clan del Golfo are aproximativ 1.200 de membri înarmați – majoritatea foști membri ai unor grupuri paramilitare de extremă dreapta – și este prezent în 10 din cele 32 de provincii din Columbia. Guvernul acuză grupul că amenință și ucide lideri ai comunităților din întreaga țară, scrie Reuters.

Experții atrag atenția că prinderea lui Otoniel nu va schimba fundamental activitățile traficanților. Este de așteptat ca un nou lider să preia conducerea clanului.

Sursă foto: Twitter

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Noi tensiuni între NATO şi Rusia

Sun Oct 24 , 2021
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a acuzat sâmbătă NATO că adună treptat forţe în apropierea graniţelor Rusiei şi că nu doreşte să discute cu Moscova despre securitatea Europei de pe poziţii de egalitate, potrivit agenţiei Interfax, citată de Reuters. Declaraţia ministrului rus este cel mai recent semn al tensiunilor […]