Biden cere Congresului SUA să ratifice un tratat privind reducerea hidrofluorocarburilor, gaze cu efect de seră extrem de poluante

Preşedintele american Joe Biden a cerut marţi Congresului SUA să ratifice un amendament la un tratat internaţional care urmăreşte reducerea semnificativă a hidrofluorocarburilor (HFC), gaze cu efect de seră extrem de nocive pentru mediu, relatează AFP, citată de AgerPres

Liderul democrat de la Casa Albă a cerut Senatului să susţină ratificarea Amendamentului de la Kigali la Protocolul de la Montreal, semnat de 124 de ţări şi care prevede eliminarea treptată a HFC.

Utilizate la frigidere, aparate de aer condiţionat, unii aerosoli şi la fabricarea de spumă izolantă, hidrofluorocarburile sunt gaze cu efect de seră puternice.

SUA au jucat un rol central în redactarea amendamentului, care face apel la reducerea HFC cu 85% până în 2036, un obiectiv amânat cu câţiva ani pentru unele ţări.

Dacă acordul este respectat, atunci ar putea reduce cu 0,5 grade Celsius încălzirea globală până în 2100, potrivit experţilor.

Însă Washingtonul nu l-a ratificat, după o schimbare de poziţie a administraţiei fostului preşedinte Donald Trump în privinţa regulilor SUA de reducere a utilizării acestor produse chimice.

“Ratificarea de către SUA ar permite progresul intereselor americane, pentru că le-ar oferi şansa să rămână în fruntea dezvoltării şi utilizării de alternative la HFC, garantând accesul la pieţele de sisteme de refrigerare şi de răcire, aflate în creştere rapidă în străinătate, şi stimulând investiţiile americane, exporturile şi înmulţirea locurilor de muncă în acest sector”, a pledat Biden în scrisoarea sa către Senat.

Hidrofluorocarburile sunt folosite din anii 1990 şi au înlocuit clorofluorocarburile (CFC), care erau principala cauză a distrugerii stratului de ozon şi care, din acest motiv, au fost interzise în cadrul Protocolului de la Montreal.

Sursă foto: The White House

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia va desfăşura un nou regiment de paraşutişti în Crimeea

Thu Nov 18 , 2021
Rusia a anunţat miercuri că până la începutul lunii decembrie va desfăşura în Crimeea anexată un nou regiment de paraşutişti şi a criticat un acord convenit între Ucraina şi Marea Britanie menit să consolideze forţele navale ucrainene. Conform Rusiei acest acord arată că activităţile militare britanice se extind aproape de […]