Beijingul neagă acuzațiile privind susținerea loviturii de stat din Myanmar

Guvernul chinez neagă acuzațiile potrivit cărora Beijingul a consimțit și chiar a susținut lovitura de stat care a avut loc luni (01.02.2021) în Myanmar. Forțele armate ale țării din Asia de Sud-Est au preluat controlul instituțiilor guvernamentale cheie la primele ore ale zilei de luni, înainte de a anunța că parlamentul a fost dizolvat. Sute de politicieni, inclusiv consilierul de stat din Myanmar, iar soarta multora dintre ei rămâne necunoscută.

Militarii susțin că alegerile generale din 08.11. 2020, care au acordat partidului Liga Națională pentru Democrație a lui Aung San Suu Kyi 61% din voturi, au fost frauduloase.

Răspunzând la o întrebare adresată de un reporter în timpul unei conferințe de presă miercuri, Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China, a negat că Beijingul ar avea vreo legătură cu lovitura de stat din Myanmar.

Observatorii au subliniat întâlnirea care a avut loc în ianuarie între ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, și generalul Min Aung Hlaing, care conduce acum guvernul militar din Myanmar. China este, de asemenea, cel mai mare partener comercial al statului din sud-estul Asiei, reprezentând peste 30% din volumul total al tranzacțiilor din Myanmar.

Dar Beijingul a ezitat să condamne lovitura de stat. Marți (02.02.2021), cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite s-au întâlnit la New York pentru a lua în considerare emiterea unei declarații comune prin care să condamne preluarea militară a guvernului în Myanmar.

Mai multe surse de presă au relatat că reprezentanții ruși și chinezi au blocat declarația cerând „mai mult timp” pentru a se consulta cu guvernele lor.

Sursă foto: foreignpolicy.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Exercițiu comun între militarii români și americani în Marea Neagră

Mon Feb 8 , 2021
Militari din Forțele Navale și din Forțele Aeriene ale României și cei ai Forțelor Navale ale SUA au executat vineri (05.02.2021), în bazinul Mării Negre, o misiune de instruire în comun. Fregata „Mărășești” din dotarea Statului Major al Forțelor Navale și cinci mijloace aeriene ale Statului Major al Forțelor Aeriene, […]