Baza aeriană militară Kuçovë din Albania va deveni hub pentru operații NATO

Lucrările privind redeschiderea bazei Kuçovë au început în ianuarie 2022. Se doreşte transformarea fostei baze comuniste într-un hub de operaţii NATO, prin îmbunătăţirea abilităţii acesteia de a găzdui mai multe tipuri de aeronave de luptă moderne, anunță Monitorul Apărării.

NATO şi Albania vor cheltui 50 de milioane de euro pentru centrul de operaţii aflat la 85 de kilometri de capitala Tirana.

Potrivit unui fost pilot albanez de MiG-19, Viktor Vangjeli, transformarea bazei Kuçovë într-un hub modern NATO va fi benefică pentru următoarea generaţie de piloţi albanezi, care se pot antrena pe aeronave moderne.

După căderea comunismului, în 1990, Albania avea peste 200 de aeronave, cele mai multe dintre acestea fiind modele MiG. O bună parte din avioane au fost scoase din uz ulterior, iar în 2005 aeronavele ruseşti sau chinezeşti au încetat să mai zboare. Pentru mulţi ani, aeronavele Antonov AN-2 au fost folosite pentru agricultură.

Acum, Forţele Aeriene Albaneze au câteva elicoptere – în mare parte Bell şi Eurocopter – şi va primi în curând şi Blackhawk, însă nu are avioane de luptă.

Kuçovë Military Air Base

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere a spațiului maritim, după avertizarea privind existența minelor în Marea Neagră

Tue Mar 22 , 2022
Forțele Navale Române au dispus ieri, în regim de urgență, verificarea spațiului maritim al țării cu ajutorul navei puitor de mine “Viceamiral Constantin Bălescu”. În urma verificărilor, MApN a transmis că “până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite […]