Baza Aeriană de la Câmpia Turzii – un posibil hub al forțelor aliate NATO

Departamentul Apărării al SUA (DoD) intenționează să facă, în 2021, investiții în valoare totală de 130,5 milioane de dolari pentru modernizarea bazei militare române de la Câmpia Turzii.

Lucrările de modernizare vizează transformarea bazei într-un hub al forțelor aliate NATO la Marea Neagră potrivit propunerii de buget înaintate Congresului american, informează Stars and Stripes. Scopul principal este de a desfășura mai multe avioane de luptă în regiune pentru a descuraja acțiunile de agresiune ale Moscovei.

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni cel mai mare proiect de construcție militară din afara granițelor SUA, în cadrul Inițiativei Europene de Descurajare a Pentagonului, proiect ce a demarat în 2014, la scurt timp după anexarea Crimeei de către Federația Rusă.

Forțele Aeriene ale SUA (US Air Force) au cerut o modernizare majoră a bazei folosite deja de piloții americani. Proiectul Pentagonului prevede construirea de piste de aterizare pentru avioane cargo, un depozit de combustibil, un hangar pentru avioane și alte facilități necesare unui număr crescut de avioane.

Comandamentul European al armatei americane și-a sporit gradual misiunile în România, dar majoritatea eforturilor s-au concentrat până în prezent pe facilitățile Bazei Aeriene Mihail Kogalniceanu.

„Un teren de aterizare tactic pentru aeronavele de vânătoare capabil să sprijine sisteme mai mari de arme ale NATO nu este în momentul de față disponibil la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii”, se arată în solicitarea bugetară adresată Congresului de forțele aeriene ale SUA.

Sursă foto: adevarul.ro

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Noi capabilități de intelligence geospațial pentru Forțele Aeriene ale SUA

Fri Jul 10 , 2020
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au atribuit un contract celor de la Descartes Labs care le va permite să folosească platforma de analiză geospațială a companiei pentru integrarea de date multisursă și analize tactice în timp real, potrivit C4ISRNET. Contractul de cercetare-inovare, aflat în faza a doua, a fost atribuit […]