Bază a CIA din Sahara se extinde treptat

O bază militară care găzduiește un avanpost al Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA) în nord-estul Nigerului pare să se fi extins în ultimele luni, întrucât grupurile islamiste continuă să își facă simțită prezența în regiunea Sahel din Africa.

Baza a fost construită în 2018, în Dirkou, un mic orășel situată la 1.300 de kilometri nord-est de Niamey, capitala Nigerului. Zona în care se află baza CIA este puțin populată și aridă, făcând-o una dintre cele mai puțin ospitaliere regiuni din lume.

Nord-estul Nigerului, unde se află Dirkou, face parte din Sahara. Regiunea este în mare parte locuită de nomazi, care călătoresc în caravane între rețelele de oaze care includ Dirkou. În ultimii ani, însă, teritoriile din zona central nordică a Nigerului, nordul Mali, sudul Algeriei, nordul Ciadului și sudul Libiei, au asistat la o creștere alarmantă a grupurilor extremiste, dintre care multe sunt afiliate cu Al-Qaeda sau Daesh (ISIS).

Un număr tot mai mare de tineri se alătură acestor grupuri, ai căror lideri exploatează și nemulțumirile locale care decurg din sărăcie, diviziuni etnice și efectele dramatice ale schimbărilor climatice.

Începând din 2014, Franța, fosta putere colonială a regiunii, a condus o campanie de contrainsurgență condusă de un contingent militar de 5.000 de soldați, staționat în capitala Ciadului, N’Djamena. Dar efortul a înregistrat puține succese, iar comandanții săi au fost forțați să-și minimizeze obiectivele: în loc de obiectivul lor inițial de a neutraliza insurgența islamistă, acum speră să o izoleze în Sahara și să nu o lase să se răspândească în zonele urbane ale regiunii. În acest context, în 2018 a fost înființat avanpostul CIA din Dirkou.

The New York Times, care a raportat pentru prima dată existența bazei CIA în urmă cu trei ani, a declarat săptămâna trecută că nu a văzut dovezi care să sugereze că avanpostul a fost folosit pentru altceva decât pentru a efectua supravegherea aeriană cu drone.

Cu toate acestea, avanpostul are acum o pistă pavată, care pare să fie de două ori mai lungă decât banda de aterizare originală din 2018. Există, de asemenea, o clădire nouă, precum și un perimetru fix, care indică o securitate sporită, potrivit The New York Times. Acest lucru, potrivit ziarului, arată că CIA ar fi „pregătită să efectueze atacuri armate cu drone” în regiune, dacă este autorizată de Casa Albă în acest sens.

Sursă foto: brookings.edu

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Zbor al bombardierelor strategice ruse deasupra Mării Japoniei

Thu Mar 11 , 2021
Două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor programat deasupra Mării Japoniei și a nord-vestului Oceanului Pacific, a informat joi (11.03.2021) ministerul rus al apărării, citat de TASS. „Două bombardiere strategice Tu-95MS care transportau rachete cu rază lungă de acțiune au efectuat un zbor programat peste apele neutre ale Mării […]