Avioanele CF-188 ale Canadei aflate în România ar putea fi dislocate în Ucraina

Potrivit publicației The Globe and Mail, care citează surse proprii din interiorul Ministerului Apărării al Canadei, pe fondul dezbaterilor la nivelul NATO cu privire la descurajarea Rusiei și în contextul îngrijorărilor asupra unei noi agresiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Canada are în vedere o potențială dislocare a aeronavelor CF-188 Hornet aflate în țara noastră.

Sursa citată precizează că se iau în calcul mai multe scenarii care implică fie o misiune în care canadienii să efectueze exerciții militare în Ucraina și care să suplimenteze cu câteva sute de soldați numărul canadienilor prezenți deja în țara vecină, fie inclusiv trimiterea unei nave de luptă în Marea Neagră sau dislocarea unor avioane CF-188 Hornet aflate în România pentru misiune de poliție aeriană în Ucraina.

În luna septembrie, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu forțele regale canadiene au dislocat 6 aeronave CF-188. Canadienii participă alături de aeronavele noastre F-16 și MiG-21 LanceR la misiuni de Poliție Aeriană Întărită

Detașamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO până în luna decembrie.

La misiuni participă și militari ai Forțelor Aeriene Române și aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.

Atenţia pentru Marea Neagră a crescut foarte mult în ultima vreme şi asta se datorează mai multor factori. Pe de o parte avem acţiunile Rusiei, care după ce a anexat ilegal Peninsula Crimeea, a comasat în zonă armata şi a adus echipamente militare. De partea cealaltă, NATO este pregătit să descurajeze acţiunile provocatoare ale ruşilor şi să răspundă, dacă este cazul. România are rolul de a traduce ce se întâmplă în regiune şi are şi ajutor pentru asta: aliaţii. Jurnaliștii Digi 24 au mers la Baza Mihail Kogălniceanu împreună cu ambasadorul Canadei la Bucureşti, Annick Goulet, să îi cunoască pe piloţii canadieni care apără spaţiul nostru aerian.

În materialul video sunt oferite detalii despre aeronavele CF-188 Hornet și misiunile militarilor canadieni de către Corey Mask, comandantul Forței Aeriene Canadiene România.

Sursă foto: NATO

Sursă video: Digi24

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Joe Biden va discuta cu Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, în încercarea de a dezamorsa tensiunile din Estul Europei

Sat Nov 27 , 2021
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri că foarte probabil va discuta cu omologii săi rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, în încercarea de a atenua tensiunile dintre cele două ţări, într-un moment în care Rusia este acuzată că a desfăşurat trupe la frontiera comună, notează AFP, potrivit AgerPress. […]