Avertismentul unei agenții suedeze asupra slabei pregătiri militare a NATO

Statele membre NATO sunt slab pregătite în cazul izbucnirii unui conflict armat major, potrivit unui raport publicat de Agenția de cercetări în domeniul apărării a Suediei, care a comparat puterea militară a alianței și a partenerilor săi cu cea a Rusiei, precizează Euractiv.

Raportul avertizează că Rusia ar ocupa statele baltice în decurs de câteva zile întrucât reacția NATO ar fi prea lentă, precizând că Moscova ar avea un avantaj fiindcă forțele NATO sunt desfășurate prea rarefiat, au capabilități militare prea variate și trupele nu se antrenează suficient împreună.

Analiștii suedezi afirmă că un asemenea atac împotriva NATO, a partenerilor săi sau a țărilor UE este extrem de improbabil însă avertizează că o amenințare din partea Vestului sau o oportunitate de a exploata o slăbiciune a sa ar putea schimba poziția Moscovei.

Raportul notează de asemenea că garanțiile din domeniul apărării, oferite de Clauza de apărare reciprocă, stipulate de UE în Tratatul de la Lisabona „rămân o declarație politică căreia îi lipsesc structuri de pregătire sau militare adecvate pentru apărarea față de un posibil atac armat”.

În ceea ce privește Suedia și Finlanda, Rusia ar împiedica aceste țări să se implice sau alăture unor operațiuni NATO, amenințându-le cu repercusiuni militare, se explică în raport.

Sursă foto: history.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Fuselajul celui mai rapid elicopter din lume va fi produs în România

Tue Mar 16 , 2021
Fuselajul central al elicopterului experimental de mare viteză RACER, dezvoltat sub coordonarea Airbus Helicopters, în cadrul inițiativei tehnologice europene Clean Sky2, este pregătit pentru livrare, de pe linia de asamblare a ROMAERO, se arată într-un comunicat al companiei românești. ROMAERO a executat fabricarea, din materiale compozite și aluminiu, precum și […]