Autoritatea Palestiniană anunță încetarea cooperării pe zona de securitate și intelligence cu Israel și SUA

1

Autoritatea Palestiniană (AP) a anunțat o încetare imediată a tuturor relațiilor de cooperare pe zona de securitate și intelligence cu Israel și SUA. Anunțul, făcut joi (21.05.2020) de președintele AP, Mahmoud Abbas, marchează cel mai puternic răspuns de până acum dat de către administrația palestiniană la planul guvernului israelian de a anexa părți semnificative din Cisiordania ocupată.

AP, care controlează Cisiordania, conduce două servicii de informații – Serviciul de Securitate Preventivă și Serviciul General de Informații. Ambele agenții sunt în mare parte instruite și finanțate de SUA și Israel.

CIA sprijină de mult timp cele două agenții și a beneficiat adesea de schimbul de informații care vizează un adversar comun, Hamas, care controlează Fâșia Gaza. În ultimul deceniu, agențiile de informații americane și israeliene au colaborat strâns cu omologii din AP pentru a neutraliza sprijinul Hamasului în Cisiordania.

Dar AP a amenințat de mult timp că va încheia orice cooperare în domeniile securitate și intelligence, ca răspuns la un plan al premierului israelian (susținut de americani), Benjamin Netanyahu, de a anexa părți mari ale teritoriilor ocupate din Cisiordania.

Acestea conțin așezări ilegale israeliene, pe care SUA le-a condamnat în trecut. Dar administrația președintelui Donald Trump s-a răzgândit și, în mai 2018, chiar și-a transferat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscând orașul divizat drept capitala Israelului. Această acțiune a determinat AP să taie toate relațiile cu Washingtonul.

Cu toate acestea, în ciuda diferendelor politice dintre cele două părți, președintele Abbas a instruit serviciile de informații și securitate ale AP să continue cooperarea cu omologii lor israelieni și americani. Acest lucru s-a încheiat joi, când Abbas a anunțat că administrația sa va înceta orice cooperare de informații și securitate cu agențiile guvernamentale israeliene și americane.

Surse din presă scriau în februarie anul acesta, că directorul CIA, Gina Haspel, s-ar fi întâlnit în secret cu directorul Serviciului de Securitate Preventivă, Majed Faraj, cu scopul de a-l convinge să nu rupă legăturile cu agenția americană. Reuniunea a avut loc la Ramallah, care este considerat sediul guvernului palestinian în Cisiordania, dar se pare însă că eforturile lui Haspel nu au dat roade.

Sursă foto: deccanherald.com

Redactia

One thought on “Autoritatea Palestiniană anunță încetarea cooperării pe zona de securitate și intelligence cu Israel și SUA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Cetățean libanez se declară vinovat în fața instanțelor americane pentru sprijinirea organizației teroriste Hezbollah

Fri May 22 , 2020
Un cetățean libanez, care a fost extrădat în SUA, și-a declarat vinovăția sub acuzația de conspirare la furnizare de componente și tehnologie de drone către organizația teroristă Hezbollah. Conform unui comunicat de presă emis de Procuratura SUA din districtul Minnesota, Usama Hamade, în vârstă de 55 de ani, a achiziționat […]