Statele Unite dezvoltă interceptori de neutralizare a rachetelor hipersonice ruseşti şi chinezeşti

2

Giganţii americani din industria de apărare Raytheon, Lockheed Martin şi Northrop Grumman vor dezvolta noi rachete pentru a ajuta SUA să se apere mai bine împotriva atacurilor hipersonice, a indicat Pentagonul, citat sâmbătă de AFP.

Rachetele hipersonice, la fel ca rachetele tradiţionale pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului sau la Mach 5. Dar ele sunt mai manevrabile decât rachetele balistice şi pot evolua la altitudine joasă, ceea ce le face mai dificil de detectat.  

Cele trei contracte, în valoare totală de peste 60 milioane de dolari, au fost încheiate pentru dezvoltarea unor rachete interceptoare, a precizat Pentagonul.  

SUA au testat în octombrie cu succes tehnologia rachetelor hipersonice, utilizată deja de Rusia şi de China.  

Pentagonul a confirmat recent că China a testat în august o rachetă hipersonică cu încărcătură nucleară, dificil de contracarat şi că Beijingul dezvoltă acest arsenal mult mai repede decât se prevedea.  

Rusia a efectuat un nou test cu racheta hipersonică Zircon  

Rusia a efectuat joi un nou test cu racheta de croazieră hipersonică Zircon în Marea Albă, pe coasta de nord-vest a ţării, racheta fiind lansată de pe fregata ”Amiral Gorşkov”, a informat Ministerul Apărării rus, citat de Interfax. 

”Ţinta (maritimă) a fost atinsă printr-o lovitură directă”, a indicat ministerul, care a efectuat teste similare în iulie, precum şi în decembrie, noiembrie şi octombrie 2020.  

Conform datelor de control obiectiv, zborul rachetei hipersonice a corespuns parametrilor specificaţi. Armata rusă a indicat că fregata ”Amiral Gorşkov”, din cadrul Flotei ruse a Nordului, a efectuat tirul cu Zircon ca parte a ciclului final de testare. 

În octombrie a.c., marina rusă a lansat pentru prima oară racheta Zircon de pe un submarin nuclear.   Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin despre noua lansare reuşită a rachetei Zircon.  

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 3 martie că testarea acestei rachete de croazieră hipersonice se află deja în faza finală, urmând să intre în dotarea forţelor maritime deja la începutul anului 2022.  

Noua racheta hipsersonică este capabilă să dezvolte o viteză de noua ori mai mare decât cea a sunetului, are o raza de acţiune de peste 1.000 de kilometri şi poate lovi atât ţinte terestre, cât şi maritime, a afirmat şeful statului rus.

Sursă foto: Getty Images

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

Ioana Cristea

2 thoughts on “Statele Unite dezvoltă interceptori de neutralizare a rachetelor hipersonice ruseşti şi chinezeşti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia va ataca Ucraina până la sfârșitul lunii ianuarie 2022

Mon Nov 22 , 2021
“Armata rusă are 92.000 de soldaţi desfăşuraţi în jurul graniţelor Ucrainei gata de luptă, şi se pregăteşte pentru un atac până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie”, a declarat şeful agenţiei de informaţii pentru apărare a Ucrainei, pentru Military Times. Un astfel de atac ar implica probabil lovituri […]