Armata și civilii ucraineni opun ocupanților ruși o rezistență la care Kremlinul nu se aștepta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dă asigurări că a „spart planul” Rusiei în a treia zi a invaziei ruse a Ucrainei şi îi îndeamnă pe ruşi să-i spună lui Putin să oprească războiul, relatează AFP.

„Am rezistat şi respingem cu succes atacurile inamice”, declară el într-o înregistrare video postată pe Facebook.

„Luptele continuă în numeroase oraşe şi regiuni din ţară (…), însă armata noastră este cea care controlează oraşele-cheie din jurul capitalei. Ocupanţii voiau să blocheze centrul statului nostru şi să-şi plaseze marionetele lor, ca la Doneţk. Le-am spart planul”, subliniază el.

„Inamicul a folosit totul împotriva noastră: rachete, avioane de vânătoare, drone, artilerie, vehicule blindate, sabotori, paraşutişti”, enumeră Volodimir Zelenski.

În acestă dimineață un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Ministerul de Interne transmite că nu sunt victime.

Tot astăzi, Ambasada Ucrainei la Ankara a anunțat că armata a distrus un convoi militar rusesc cu o dronă militară furnizată de Turcia, potrivit unei postări pe Twitter.

După a doua zi de război, ministrul ucrainean al Sănătății anunță, potrivit Reuters, un bilanț tragic: 198 de morți și peste 1.100 de răniți, dintre care 33 copii,. Nu este clar însă dacă ultimele raportări vizează situația victimelor doar în rândul civililor.

Anterior, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis că 35 de persoane, dintre care doi copii, au fost rănite în urma atacurilor de noaptea trecută. Acesta a mai declarat că nu există o prezență militară majoră a rușilor în Kiev, dar a fost raportată prezența unor grupuri active de sabotori ruși.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

România închide spațiul aerian pentru avioanele ruse

Sat Feb 26 , 2022
Guvernul a luat decizia de a închide spațiul aerian pentru avioanele care aparțin companiilor aeriene din Rusia, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru. Bogdan Aurescu a confirmat pentru G4Media că România a demarat proceduril pentru suspendarea drepturilor de survol deasupra teritoriului României și a dreptului de aterizare pe […]