„Armata secretă” a Pentagonului mai mare decât structura de agenți clandestini a CIA

Departamentul Apării din SUA (DoD) menține în funcțiune o „armată secretă” de peste 60.000 de agenți, dintre care cei mai mulți activează în întreaga lume sub acoperire, cu identități false, conform unui raport al newsweek.com.

Ziarul american a publicat luni (17.05.2021) un material în care menționează că agenții secreți ai Pentagonului sunt de zece ori mai mulți decât departamentul de ofițeri clandestini ai CIA, care sunt însărcinați cu desfășurarea de misiuni în exteriorul țării.

Potrivit lui William Arkin, autorul articolului de pe Newsweek, agenții secreți ai DoD fac parte dintr-un efort mai amplu am guvernului SUA cunoscut sub numele de „signature reduction”. Programul oferă agenților guvernamentali sub acopeire capacitatea de a opera pe plan intern și în întreaga lume, fără teama de a avea legături cu agențiile de spionaj sau armata. Unii dintre acești agenți îndeplinesc sarcini clandestine sub numele lor reale, suține Arkin, dar fără a avea legături oficiale cu Washingtonul sau chiar cu țara lor natală.

Alții operează sub identități fabricate, care, potrivit raportului, sunt create de Centrul de Planificare Operațională și Informații de Călătorie al Pentagonului. Scopul Centrului este de a modifica bazele de date ale agențiilor guvernamentale americane, cum ar fi cele de evidență a populației, de imigrae sau pe cele ale agențiilor vamale, de protecție a frontierelor, pentru a proteja identitiățile agenților acoperiți.

O altă componentă a programului „signature reduction”, ar consta în folosirea unor companii private care lucrează cu Pentagonul pentru furnizarea de sprijin în acoperirea activităților derulate de agenții DoD. Acestea permit agenților să lucreze în străinătate sub acoperire civilă și fără nicio legătură oficială cu ambasadele sau bazele militare ale SUA.

Raportul susține că cea mai mare componentă a programului este formată din membri ai Forțelor pentru Operații Speciale. Restul programului este alcătuit din specialiști în informații militare și contraspionaj cu o varietate de abilități, inclusiv specialiști în lingvistică și operațiuni cibernetice. Aceștia din urmă formează grupul care se dezvoltă cel mai rapid din cadrul programului și are sarcina de a colecta informații despre ținte în mediul online, precum și de a se angaja în campanii de influență utilizând platforme de socializare din întreaga lume.

Sursă foto: comicsbeat.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Tribunal canadian: Iran – stat terorist

Fri May 21 , 2021
Iranul a comis un act terorist prin doborârea unui avion Boeing ucrainean în ianuarie 2020 după decolarea de la Teheran, a decis joi (20.05.2021) un tribunal canadian, deschizând calea pentru o cerere de despăgubire de la familiile victimelor, relatează AFP, citat de Agerpres. Curtea Superioară de Justiţie de la Ontario […]