Armata sârbă a primit primele Pantsir-S1 de la ruși

Potrivit surselor de la Belgrad și Moscova, Serbia a primit primele două vehicule Pantsir-S1 ca parte a contractului ruso-sârb pentru o baterie de șase unități a celor mai avansate arme rusești de apărare aeriană cu rază scurtă.

Vehiculele au fost livrate cu avionul rus An-124 Ruslan. Se pare că vehiculele proveneau din stocul existent, contractul fiind semnat recent și anunțat în ianuarie 2020.

Pantsir-S1 se numără printre cele mai vândute produse din industria militară rusă și au fost livrate către o serie de state aliate și partenere ale Kremlinului, printre care Belarus, India, Venezuela, Etiopia și mai multe țări din Orientul Mijlociu. De fapt, sistemul a fost dezvoltat la cererea Emiratelor Arabe Unite, de către Biroul de Proiectare Shipunov KBP, din Tula, acum parte a holding-ului de arme de înaltă precizie.

Pantsir-S1 este un sistem de apărare aeriană, format din rachete și arme mixte, care permite crearea unei zone de apărare pe o rază de 20 de km și o altitudine de până la 15 km. Sistemul montat pe vehicule poate folosi o funcție automată, cu capacitate de tragere în mișcare și la intervale scurte. Fiecare vehicul poate funcționa independent sau sub comandă comună. Are capacitatea de reacție între 4 și 6 secunde și poate urmări 40 de ținte simultan. Folosește un radar de căutare și unul pentru ținte de mare precizie.

Serbia a fost bombardată puternic în martie-iunie 1999 de aeronavele de luptă NATO și pare că aștepta cu nerăbdare să își extindă capacitatea de apărare aeriană pentru a fi independentă de Occident.

În octombrie 2019, în timpul exercițiului comun Serbia-Rusia „Scutul Slavon”, președintele sârb, Aleksandar Vucic, a subliniat interesul de a achiziționa și sistemul de apărare anti-aeriană cu rază lungă din clasa ADS Triumph.

Sursă articol: euro-sd.com

Sursă foto: shephardmedia.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Migrația ca o armă. Care este scutul României?

Wed Mar 4 , 2020
Amenințarea unui nou val de migranți care să ajungă din Africa și Asia în bătrânul continent a reapărut recent pe agenda globală, după ce președintele turc Ercep Tayyip Erdogan a decis să deschidă porţile spre Europa în încercarea de a obţine un ajutor occidental în Siria – conform celor relatate […]