Armata daneză se dotează cu avioane electrice

Forţele aeriene daneze vor fi dotate cu două avioane electrice de mici dimensiuni, a anunţat joi (04.06.2021) Ministerul Apărării de la Copenhaga, o „premieră mondială” şi un prim pas în eforturile pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, transmite AFP, citat de adevarul.ro.

Este vorba de două mici monomotoare Velis Electro produse de compania slovenă Pipistrel, singurul avion electric care a fost autorizat să zboare de Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (EASA), în iunie 2020.

„Într-o primă fază, potenţialul avioanelor cu propulsie electrică trebuie să fie testat pentru o perioadă de doi ani”, a precizat Ministerul Apărării danez într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Cele două aparate de zbor electrice urmează să înlocuiască avionul de antrenament al forţelor aeriene daneze, MFI-17 Supporter, realizat de producătorul suedez Saab. Ele fac obiectul unui contract de leasing încheiat de compania franceză Epopée.

La finalul lunii mai, Ministerul Apărării danez a lansat un plan de reducere a emisiilor poluante, în contextul în care armata daneză consumă aproape 42 de milioane de litri de carburant pe an, emiţând aproximativ 90.000 de tone de dioxid de carbon.

Sursă foto: pipistrel-aircraft.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Fake news – modificarea vârstei de pensionare la militari. Ciucă: „nu se pune problema modificării pensiilor”

Mon Jun 7 , 2021
INFORADAR – platforma MApN dedicată combaterii fake news demontează un mesaj care a circulat, în ultimele zile, pe rețelele de socializare, prin care se „dezvăluie” informații legate de așa-zisa depunere în Parlament a unor inițiative legislative prin care să fie mărită vârsta de pensionare pentru militari și polițiști, și face […]