Armata americană și Moderna vor dezvolta minifabrici pentru producerea de vaccinuri

Compania farmaceutică americană Moderna lucrează la o tehnologie ce ar permite dezvoltarea rapidă a vaccinurilor împotriva virusurilor, pentru a putea evita, pe viitor, transformarea epidemiilor în pandemii.

O echipă de 15 oameni de ştiinţă de la Centrul de Cercetare din Norwood, Massachusetts colaborează cu armata SUA pentru a găsi o modalitate de a crea seruri destinaţe imunizării în numai câteva zile, în „minifabrici” portabile de producţie, scrie adevarul.ro.

 Proiectul este cunoscut sub numele de DART şi presupune dezvoltarea unei tehnologii ARN mesager accelerată – un pas înainte faţă de tehnologia folosită la crearea serului anti-COVID. Procesul biotehnologic gândit de oamenii de ştiinţă militari şi cei ai companiei Moderna, dacă va fi trecut cu succes din teorie în practică, va permite crearea de vaccinuri pentru orice patogen nou apărut prin introducerea codului genetic al virusului, un ser viabil urmând a fi generat în numai câteva zile, arată libertatea.ro.

Al doilea aspect, la fel de important, al proiectului DART este că această producţie accelerată de vaccinuri ar urma să fie făcută în nişte minifabrici, gândite sub forma unor cuburi cu laturi de 2 metri, portabile, care pot fi transportate în orice colţ al lumii. Un aspect esenţial în lupta cu un nou virus, pentru că serul produs local ar împiedica răspândirea lui şi apariţia unei pandemii.

 Fiecare minifabrică de vaccinuri proiectată de Moderna sub formă de cub ar urma să producă şarje de 500 de vaccinuri. Pentru asta, echipa de oameni de ştiinţă trebuie să-şi dea seama cum să scaleze procesul de fabricaţie, în paralel cu găsirea modalităţii de accelerare a tehnologiei ARNm. O provocare majoră, fiindcă se trece de la utilaje care ocupă o hală la spaţiul dintr-un cub cu laturile de 2 metri.

Toate piesele necesare trebuie scalate şi integrate într-o unitate de producţie automată care să poată intra într-o… cutie ceva mai mare. Evident, fiind un proiect dezvoltat în colaborare cu armata, scrie Business Insider, cel puţin pentru început, aceste minifabrici vor fi amplasate în interiorul bazelor militare americane. „Ideea este că aceste minifrabrici să fie arondate unor centre militare, întreaga lume, şi, dacă apare o situaţie urgentă, să fie capabile să producă rapid doze de vaccin”, spune Brian Cassidy, şeful de proiect desemnat de Moderna.

Sursă foto: stripes.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

11 suspecți de asasinat asupra președintelui haitian au fost arestați pe teritoriul Ambasadei Taiwanului din Port-au-Prince

Fri Jul 9 , 2021
Taiwanul a anunţat vineri (09.07.2021) că 11 suspecţi căutaţi în ancheta asupra asasinării preşedintelui Republicii Haiti, Jovenel Moise, au intrat prin efracţie în perimetrul ambasadei sale din Port-au-Prince, înainte de a fi arestaţi de poliţia haitiană, informează AFP, potrivit Agerpres. Purtătoarea de cuvânt a ministerului afacerilor externe taiwanez, Joanne Ou, […]