Aeronave chineze din Wuhan, prezente la evenimentul aviatic din Singapore

În plină criză mondială a coronavirusului, echipa chineză de acrobații aeriene ”1 August” a sosit în Singapore, pentru a lua parte, în premieră, la evenimenul bianual Singapore Airshow, ce va avea loc între 11 și 16 februarie.

Potrivit defensenews.com, 7 avioane de vânătoare chineze de tip Chengdu J10, afișând culorile tradiționale – albastru, alb și roșu, au aterizat pe 4 februarie la aerobaza Changi East din Singapore, fiind însoțite de 2 transportoare Ilyushin Il-76  aparținând Armatei chineze.

Prezența la eveniment a unor aeronave aparținând Armatei a generat comentarii din partea celorlalți participanți, după ce anunțul privind sosirea aeronavelor de transport a fost făcut de către organizatori de abia marți dimineață.

Motivul pentru atitudinea circumspectă este că cele două Il-76s, care vor fi folosite pentru suportul logistic al echipei de acrobații aeriene, sunt asignate Diviziei nr.13 de transport a Armatei chineze, care își are baza de operațiuni în provincia Hubei, incluzând un regiment în Wuhan.

Orașul este punctul de origine pentru epidemia de coronavirus ce a infectat până acum circa 25.000 de oameni și a ucis apropae 500 în toată lumea. Atât Wuhan, cât și provincia Hubei, au fost printre cele mai afectate de epidemie, ceea ce a dus la blocarea orașului de la finalul lunii ianuarie, restricționând sever circulația în și din oraș.

Singapore este una din țările afectate de coronavirus, cu 24 de victime înregistrate în micul stat asiatic, ceea ce aduce Singapore pe un nedorit loc 3 privind zonele cele mai afectate de epidemie, din afara Chinei.

Virusul continuă să fie prezent în Singapore, în ciuda restricțiilor de călătorie impuse de autoritățile locale pentru China. Tocmai aceste restricții au dus la retragerea din mitingul aerian a 10 echipe din China, precum ”Textron” sau  ”Bombardier”, dar și a sud coreenilor de la ”Black Eagles”, toți invocând îngrijorare crescută pentru siguranța lor. Este neclar ce mecanism au invocat autoritățile din Singapore pentru a trece peste restricțiile impuse chiar de ei, inclusiv suspendarea tutoror vizelor pe termen scurt pentru China.

Totuși, organizatorii evenimentului – Experia Events, au transmis presei că militarii chinezi și au luat mai multe măsuri de precauție, precum controale medicale amănunțite și mapări termale ale corpurilor anterior sosirii în Singapore, tocmai pentru a se asigura că nu prezinta risc de îmbonlăvire.

Reprezentanții Experian au mai adăugat că decizia de a admite prezenta contingentului militar chinez a fost făcută cu aprobarea ”autorităților relevante din Singapore”, fără a oferi însă detalii suplimentare cu privire la ce anume a fost luat în calcul.

În ciuda retragerilor, mitingul aviatic din Singapore a atras un număr semnificativ de participanți, respectându-și renumele de cel mai mare eveniment de profil din Asia. Prezența americană la eveniment va fi una considerabilă, incluzând aeronave invizibile de generația a 5-a aparținând Forțelor Aeriene a SUA, respectiv celebrele F-22 Raptor și F-35B Lightning II Joint Strike Fighter, care vor avea reprezentații zilnice.

Sursă foto și articol: defensenews.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Planurile israeliene pentru independență în comunicațiile prin satelit

Thu Feb 6 , 2020
Israelul are în plan să construiască proprii sateliți de comunicații. Agenția Israeliană a Industriei Aerospațiale (IAI) a obținut un contract pentru construirea și dezvoltarea „Dror 1”, un satelit destinat să răspundă nevoilor de comunicații prin satelit ale statului pentru următorii 15 ani. Satelitul israelian va fi dezvoltat de un departament […]