A început procesul canadianului arestat în China pentru spionaj

Procesul cetăţeanului canadian Michael Kovrig, închis de mai bine de doi ani în China sub acuzaţii de spionaj, a început luni dimineaţa la Beijing, a anunţat un înalt oficial al ambasadei canadiene, transmite AFP, citată de Agerpres.

Procesul are loc la trei zile după cel al compatriotului său, Michael Spavor, care a avut loc la Dandong (nord-estul Chinei) şi care s-a încheiat în aproximativ două ore fără ca verdictul să fie făcut public.

Cei doi canadieni au fost arestaţi în decembrie 2018, la scurt timp după arestarea în Canada, la solicitarea SUA, a directoarei financiare a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou. Ottawa acuză Beijingul că i-a arestat pe cei doi cetăţeni canadieni ca măsură de represalii, acuzaţie negată de autorităţile chineze.

La fel ca în procesul de vineri, reprezentanţilor ambasadei Canadei în China nu li s-a permis accesul nici luni. Un funcţionar al Tribunalului popular intermediar numărul doi din Beijing, unde este judecat Michael Kovrig, a declarat presei că acest proces ţine de „securitatea naţională” şi de aceea se desfăşoară fără public.

„Suntem foarte îngrijoraţi de acest refuz al accesului şi de lipsa de transparenţă a întregii proceduri judiciare”, a declarat Jim Nickel, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Canadei, după ce i s-a refuzat accesul în clădirea tribunalului.

Cu toate acestea, el a salutat prezenţa unui grup de diplomaţi din 26 de ţări, printre care Germania, SUA şi Marea Britanie. Grupul de diplomaţi a pozat în faţa clădirii tribunalului, după care l-a aplaudat pe Jim Nickel, care a mulţumit pentru sprijinul acordat Canadei.

Sursă foto: scmp.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ministrul de externe rus în vizită în China

Mon Mar 22 , 2021
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov începe luni (22.03.2021) o vizită oficială de două zile în China, într-un moment de deteriorare sensibilă a relaţiilor Rusiei cu SUA, după o afirmaţie directă a preşedintelui american Joe Biden, care a determinat Moscova să-şi recheme ambasadorul pentru consultări, relatează EFE, potrivit Agerpres. Conform […]