11 suspecți de asasinat asupra președintelui haitian au fost arestați pe teritoriul Ambasadei Taiwanului din Port-au-Prince

Taiwanul a anunţat vineri (09.07.2021) că 11 suspecţi căutaţi în ancheta asupra asasinării preşedintelui Republicii Haiti, Jovenel Moise, au intrat prin efracţie în perimetrul ambasadei sale din Port-au-Prince, înainte de a fi arestaţi de poliţia haitiană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului afacerilor externe taiwanez, Joanne Ou, a explicat că ambasada a fost închisă miercuri din raţiuni de securitate în urma asasinatului. „În zorii zilei de 08.07.2021, securitatea ambasadei a descoperit că un grup de bărbaţi înarmaţi a intrat prin efracţie în curtea ambasadei. Personalul de securitate a informat imediat personalul ambasadei şi poliţia haitiană”, a spus ea. „La cererea guvernului haitian şi pentru a ajuta la arestarea suspecţilor, ambasada a acordat poliţiei haitiene autorizaţia de a intra în perimetrul ambasadei”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei taiwaneze.

Într-un comunicat postat pe site-ul său, ambasada Taiwanului de la Port-au-Prince îi descrie pe bărbaţii înarmaţi drept „mercenari” şi suspecţi în asasinat.

„Poliţia a lansat o operaţiune în jurul orelor 16:00 (20:00 GMT joi) şi a reuşit să aresteze 11 suspecţi”, explică ambasada în comunicatul său. Operaţiunea a fost încheiată, a mai informat ambasada, calificând de asemenea asasinatul drept „crud şi barbar”.

Ambasada Taiwanului în Haiti se află nu departe de reşedinţa unde Jovenel Moise a fost asasinat. Haiti este una dintre cele 15 ţări ale lumii care continuă să nu considere Taiwanul parte a Chinei populare şi să-l recunoască diplomatic. China consideră Taiwanul parte a teritorului său care trebuie să revină sub tutela sa, chiar dacă insula are din 1949 un destin propriu.

Relaţiile s-au degradat odată cu instalarea la putere în Taiwan, în 2016, a preşedintei Tasi Ing-wen, care face parte dintr-un partid tradiţional ostil Beijingului.

Guvernul chinez nu încetează să lucreze la izolarea Taiwanului pe plan internaţional, încercând mereu să atragă de partea sa ultimii aliaţi diplomatici ai insulei.

Sursă foto: aa.com.tr

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Suspectul principal al asasinatului asupra președintelui haitian a venit cu avion privat și avea motive politice

Mon Jul 12 , 2021
Poliția haitiană a arestat un bărbat pe care îl consideră „suspectul cheie” în asasinarea președintelui Jovenel Moise. Este vorba de un cetățean haitian care ar fi venit în țară cu un avion privat și ar fi avut motive politice prin recrutarea comandoului, explică polițiștii din Haiti, citați de Digi24. „Este […]