Planurile spațiale India-SUA

În timpul unui discurs susținut luni, 25.02.2020, președintele american, Donald Trump, a declarat că SUA intenționează să intensifice cooperarea spațială cu India, pe fondul evoluțiilor impresionante realizate de Organizația de Cercetare Spațială Indiană (ISRO), în cadrul programului Chandrayaan dedicat explorărilor pe Lună.

„India și SUA lucrează împreună la viitorul explorării spațiale”, a declarat președintele Trump pe un stadion din orașul Ahmedabad, din India. „Faceți pași importanți cu programul dumnevoastră Chandrayaan, care se mișcă repede, înainte de termenul stabilit, iar America așteaptă cu nerăbdare să extindă cooperarea în acest domeniu”, a mai spus Donald Trump.

India are un acord de schimb de informații cu NASA, prin misiunea spațială Chandrayaan-2. Acordul este parte a programului Artemis, o inițiativă multinațională, condusă de SUA, de a duce din nou astronauți pe Lună până în anul 2024.

Chandrayaan-2 a ajuns pe Lună în 2019 pentru a începe o misiune de cartografiere multianuală a suprafeței satelitului natural al Pământului, în vederea obținerii de imagini HD care ar putea fi utile pentru viitoare misiuni în spațiu.

Misiunea anterioară, Chandrayaan-1 a confirmat prezența apei înghețate pe suprafața Lunii. De asemenea, Chandrayaan-3 este deja în curs de dezvoltare și este planificat ca aceasta să aselenizeze în 2021.

Cele două state colaborează și în alte proiecte spațiale. NASA și ISRO intenționează să lanseze un satelit în 2022. Satelitul numit „NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar” (NISAR) va avea capacitatea de a monitoriza fenomene meteorologice precum inundațiile, modificările glaciare și umiditatea solului.

Sursă articol: defencenews.in

Sursă foto: natskies.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Chinez arestat în SUA pentru spionaj comercial

Mon Mar 2 , 2020
Un om de știință chinez condamnat pentru furtul secretelor comerciale, în valoare de 1 miliard de dolari, de la o companie petrolieră din Oklahoma, a fost arestat în SUA. Hongjin Tan a fost angajat al companiei al cărei nume nu a fost făcut public din iunie 2017 și a activat […]