Impactul tehnologiei 5G asupra securității dispozitivelor mobile

Potrivit unui raport al gigantului din sfera telecomunicațiilor Verizon, companiile observă un trend ascendent în ceea ce privește atacurile asupra dispozitivelor mobile, pe fondul unei palete largi de noi amenințări și a unor lacune în politicile și sistemele de securitate.

În raportul Verizon, denumit Mobile Security 2020, se arată că:

  • 43% din companii admit că au făcut compromisuri în ceea ce privește securitatea;
  • 62% dintre acestea recunosc că au sacrificat securitatea în detrimentul eficienței și promptitudinii serviciilor;
  • 55% afirmă că efectele compromisurilor în securitatea telefoanelor mobile sunt unele pe termen lung;
  • 44% dintre companiile care au neglijat securitatea dispozitivelor plănuiesc să crească investițiile în această direcție în următoarele 12 luni.

Pe măsură ce se implementează tehnologiile 5G și cele de tip IoT (Internet of Things), elementele de securitate ale device-urilor mobile vor deveni o problema și mai mare.

În raportul celor de la Verizon se subliniază faptul că inovația și dezvoltarea în domeniu va presupune și o creștere a creativității din partea hackerilor.

Spre exemplu, phising-ul este încă o tehnică larg utilizată, atât împotriva utilizatori individuali, cât și în ceea ce privește companiile. 48% dintre indivizii chestionați și 15% dintre companii au declarat că au fost victime ale acțiunilor de phishing de cel puțin 6 ori. Alte probleme de securitate s-au datorat permisiunilor „în orb” acordate unor aplicații și activităților de inginerie socială.

Ceea ce rămâne de văzut este maniera în care tehnologia 5G va impacta securitatea dispozitivelor mobile.

Verizon arată că 5G este bazat pe o arhitectură virtuală, de tip cloud, care facilitează activarea unor funcții de securitate pentru diferite aplicații de rețea. Astfel, experții apreciază că vor fi estompate distincțiile dintre rețelele fixe (inclusiv cele accesate prin Wi-Fi) și cele celulare. Rețelele celulare reprezintă deja peste un sfert (28%) din transferul de date către aplicații de tip cloud. Pe măsură ce tehnologia 5G se extinde, acest procent va crește semnificativ. În raport se arată că peste 80% dintre respondenți apreciază că în termen de 5 ani, dispozitivele mobile vor fi principalul instrument de accesare a serviciilor cloud.

Sursă articol: zdnet.com

Sursă foto: samma3a.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Primăvara pe Facebook – MAPN

Tue Feb 25 , 2020
Analizam recent capacitatea SRI de a comunica eficient și coerent prin social media, care este rolul, misiunea și activitatea de intelligence derulată de Serviciu. Următorul actor din zona de securitate pe care alegem să îl analizăm este MAPN. De la bun început trebuie spus că Ministerul Apărării este mult mai […]