Chinez arestat în SUA pentru spionaj comercial

Un om de știință chinez condamnat pentru furtul secretelor comerciale, în valoare de 1 miliard de dolari, de la o companie petrolieră din Oklahoma, a fost arestat în SUA.

Hongjin Tan a fost angajat al companiei al cărei nume nu a fost făcut public din iunie 2017 și a activat în cadrul unui grup de cercetare care avea drept obiectiv dezvoltarea de noi tehnologii de baterii pentru stocarea energiei statice.

Colegii acestuia l-au surprins pe rezidentul chinez în vârstă de 36 de ani furând sute de fișiere care conțin informații legate de dezvoltarea bateriilor de ultimă- generație.

După ce a fost confruntat cu actul de furt, Hongjin Tan a recunoscut că în mod voit a descărcat și copiat pe un stick USB date cu privire la cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor, fără a deține autorizațe.

Fișierele furate din sistemul companiei au fost localizate pe un hard disk extern recuperat în timpul anchetei. Chinezul a transferat fișierele și le-a dus acasă pe un suport extern, de unde ar fi putut să le acceseze și să le vândă.

La 12.11.2019, Tan a pledat vinovat pentru furtul de secrete comerciale, precum și pentru deținerea și transmiterea neautorizată a unui secret comercial.

La momentul respectiv, procurorul general adjunct pentru securitate națională, John C. Demers a declarat: „Faptul că Tan și-a recunoscut vinovăția completează imaginea furtului proprietății intelectuale americane de către China”.

La 27.02.2020, cetățeanul chinez a fost condamnat la 24 de luni de închisoare și plata unei amenzi de 150.000 de dolari către fostul angajator. După ce își va încheia cei 2 ani de detenție, Tan va petrece încă 3 ani în condiții de eliberare supravegheată.

„Condamnarea lui Hongjin Tan subliniază angajamentul FBI de a proteja industria americană împotriva adversarilor care încearcă să fure informații valoroase”, a declarat Melissa Godbold, agent special responsabil de biroul teritorial din Oklahoma.

Sursă articol: infosecurity-magazine.com

Sursă foto: 8subjects.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Șeful spionajului militar din Republica Democrată Congo găsit mort

Mon Mar 2 , 2020
Șeful serviciului militar de informații din Republica Democrată Congo a fost găsit mort vineri (28.02.2020), cu doar câteva ore înainte de a depune mărturie în fața Consiliului de Securitate Națională al țării. Generalul Delphin Kahimbi, șeful adjunct al Statului Major al Forțelor Armate din RDC și directorul structurii militare de […]